23948sdkhjf

Markant stigning i dagligvaresalget: Det viser det om branchen

Den samlede omsætning i detailhandlen voksede 3,9 procent fra juli til august, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

På papiret er det en flot fremgang, skriver Tore Stramer i en kommentar. Han er cheføkonom hos Dansk Erhverv. 

- Den flotte fremgang i detailsalget i august skal dog i høj grad ses i sammenhæng med, at mange danskere igen var vendt hjem fra deres sommerferie i udlandet. Detailomsætningen faldt omvendt meget kraftigt i særligt juli, da mange danskere valgte at søge væk fra det tvivlsomme danske sommervejr, skriver han.

Det var særligt en stigning i salget af fødevarer og andre dagligvarer, som var med til at løfte butikkernes samlede salg.

For disse varegrupper voksede salget med 7,4 procent i perioden.

Dæmpet forbrug

Kigger man på det samlede salg for hele sommerperioden fra juni til august, var salget 0,3 procent lavere end i forårsmånederne marts til maj. Der er altså tegn på, at detailsalget har stået mere eller mindre stille siden foråret.

- Det virker som om, at de stigende renter og den øgede usikkerhed har dæmpet danskernes forbrug væsentligt over de seneste måneder. Det er en smule skuffende, da danskernes købekraft ellers har fået en hjælpende hånd af en øget lønvækst og faldende inflation, siger Tore Stramer. 

Hvis man kigger længere ud i fremtiden, er der fortsat udsigt til en svag udvikling i detailsalget, vurderer han.

- Øgede rentebetalinger og en begyndende vending på arbejdsmarkedet vil desværre dæmpe forbrugslysten hos danskerne.

/ritzau/

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109