23948sdkhjf

Skepsis over for berigede fødevarer

Både Arla og Schulstad har produkter med ekstra D-vitamin på markedet. Men trods veldokumenteret effekt er salget sløvt.
Danskerne er berigelses-forskrækkede. Sådan skriver FoodCulture - og både Arla og Schulstad kan bekræfte, at der ikke er salg i produkter med ekstra tilsat D-vitamin. Arla har tilsat ekstra D-vitamin til et mælkeprodukt, mens Schulstad har et rugbrød med ekstra D-vitamin på markedet.

- Vi har haft en mini-mælk med ekstra D-vitamin på markedet siden 2011. Den forhandles kun i ganske få kæder - bl.a. Rema1000 - og den sælger bestemt ikke sig selv. Danskerne er skeptiske overfor funktionelle fødevarer, og den holdning har været stabil de seneste år, siger chefen for CSR i Arla, Maja Møller til FoodCulture.

Og det er en skam, mener seniorforsker ved DTUs Fødevareinstitut, Lone Banke Rasmussen. Et forskningsprojekt ved DTU har nemlig bevist, at familier, der spiser brød og drikker mælk med ekstra D-vitamin stort set ikke mister deres D-vitamin niveau hen over vinteren, hvilket ellers normalt er tilfældet.

Fakta er, at 90 procent af danskerne i dag får mindre D-vitamin end det anbefalede niveau på 7,5 mikrogram pr. dag og 50 procent får under mindsteanbefalingerne på 2,5 mikrogram.

Myndighederne skal hjælpe de berigede fødevarer på vej
Spørger man fødevareindustrien vil man gerne være med til at få danskernes lave indtag af D-vitamin i vejret, men fødevaremyndighederne skal hjælpe til, lyder opfordringen fra Arlas Maja Møller.

Fødevarestyrelsen er klar over, at danskerne er såkaldt berigelses-forskrækkede og man er fra styrelsens side i gang med en handlingsplan på området. Helt konkret er man ved at undersøge, om danskerne skal anbefales til at tage et kosttilskud om vinteren for at opretholde D-vitamin niveauet. Samtidig overvejes det, om det skal være obligatorisk at tilsætte D-vitamin til f.eks. brød, mælk og fedtstof.

Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen, siger til FoodCulture, at det derfor ikke kan udelukkes, at styrelsen iværksætter en informations-kampagne for vigtigheden af netop D-vitamin.

Læs hele artiklen her (eksternt link)

Fakta om D-vitamin
Hvis man her og nu mangler D-vitamin kan kroppen reagere, så du får ondt i musklerne og føler træthed. Derudover er der mistanke om, at D-vitamin spiller en rolle i forhold til bl.a. kræft og diabetes, ligesom for lidt D-vitamin på sigt kan være med til at udvikle knogleskørhed. Kilde: FoodCulture.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171