23948sdkhjf

Udvalg: Så meget kommer basale dagligvarer til at koste med nye afgifter

Kød og mælk bliver dyrere med en ny CO2-afgift. Der er stor forskel på stigningen i tre fremlagte modeller

I modellen med højeste sats for afgift på 750 kroner per ton CO2 i landbruget vil prisen på en danskproduceret pakke hakket oksekød på 500 gram stige med 4,5 kroner, vurderer ekspertgruppe.

Gruppen er det såkaldte Svarer-udvalg, opkaldt efter formanden for udvalget, professor Michael Svarer, der onsdag præsenterer sine anbefalinger i en rapport, der er blevet udskudt flere gange.

Med en afgift på 375 kroner vil prisstigningen på en pakke hakket oksekød være på 2,3 kroner. Med en afgift på 125 kroner vil prisstigningen være på 1,4 kroner.

Med den højeste sats for en afgift vil prisstigningen på en liter mælk til 13 kroner være på 0,6 kroner. Med en afgift på 375 kroner vil prisstigningen være på 0,3 kroner for mælken.

Og med en afgift på 125 kroner vil prisstigningen på mælk være på 0,2 kroner, fremgår det af rapporten. De samme tal gælder for svinekød.

Grøn trepart

Gennemsnitligt vil slagteri- og mejerivarer i modellen med den højeste sats i 2030 stige med maksimalt knap fire procent.

Når andre priser samt løn og overførselsindkomster tilpasses, ventes prisstigningen dog ikke at påvirke uligheden, skriver udvalget i rapporten.

Der er tale om anbefalinger. En endelig CO2-afgift på landbruget skal forhandles i en grøn trepart. Foruden regeringen består den af landbrugsorganisationer og grønne organisationer.

Tallene skal altid tilgås med ydmyghed, lyder det fra formanden for ekspertgruppen, Michael Svarer, på pressemøde.

- Der er mange led, man skal igennem, og selvfølgelig er der stor usikkerhed, siger formand Michael Svarer.

- Vi forventer, at hvis prisen stiger, så køber forbrugerne mindre, siger Svarer om forhøjede priser på eksempelvis oksekød.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere meldt ud, at hun ikke ville røre ved prisen på almindelige fødevarer.

- En enlig mor med tre børn, der går til fodbold, hun laver spaghetti kødsovs. Jeg har ikke lyst til at lægge ekstra afgifter på det, jeg betragter som helt almindelige fødevarer, sagde hun under valgkampen i 2022.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047