23948sdkhjf

Trods negativ 2023-rekord: Antallet af konkurser fortsætter positiv trend

212 virksomheder gik konkurs i februar. Dermed ser det ud til, at pilen fortsat har retning nedad

Godt nok steg antallet af konkurser blandt aktive danske virksomheder en lille smule fra 206 i januar til 212 i februar, men grundlæggende er det positive konkurstal, som Danmarks Statistik torsdag morgen har præsenteret.

For tallene understreger de seneste måneders tendens, hvor antallet af konkurser ligger lavere, end de har gjort i de forgangne år.

- Konkurserne ligger i januar og februar på et lavere niveau end i hele 2023 og store dele af 2022, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri i en kommentar til tallene.

I 2023 lå antallet af konkurser på det højeste niveau i 13 år, men noget tyder altså på, at de værste efterdønninger af coronakrisen og de kraftige rentestigninger er overstået.

Det er i hvert fald vurderingen fra Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv.

Særligt én branche forventes dog fortsat at være hårdt udfordret af konjunkturerne og renterne, der er forblevet høje.

- De høje renter har lagt en massiv dæmper på byggeinvesteringerne, der faldt med 10,2 procent i 2023, og der er betydelig risiko for at flere virksomheder i byggeriet går konkurs i 2024.

Den opfattelse deler Anton Thorell Steinø, der er økonom i Arbejdernes Landsbank.

- Mere end 3 ud af 10 virksomheder i industrien, byggeriet og serviceerhvervene melder om mangel på efterspørgsel. Det er noget højere end for bare et halvt år siden.

- Samtidig kan de stigende lønninger også komme til at udfordre virksomhedernes budgetter, skriver han i en kommentar.

Aktive virksomheder defineres af Danmarks Statistik som virksomheder med ansatte og en omsætning på mere end en million kroner.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125