23948sdkhjf

Butikker skal have lov til at afvise 1000-kroneseddel ved små køb

1000-kronesedlen bliver ugyldig i 2025. Nu skal butikker have lov til at afvise sedlen ved for små køb

Det skal gøres muligt for butikker at afvise en 1000-kroneseddel, hvis kontantbetalingen overstiger købsprisen med mere end 500 kroner.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Lovforslaget kommer, fordi butikker har meldt om kunder, der vil betale med en 1000-kroneseddel ved helt små køb, lyder det.

Fra 31. maj 2025 er 1000-kronesedlen ugyldig i Danmark, og den er derfor ved at blive udfaset.

- Udfasningen af 1000-kronesedlen skal ske på den bedst mulige måde. Jeg har hørt eksempler på kunder, der har købt en pakke tyggegummi og betalt med en 1000-kroneseddel, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) i meddelelsen.

- Det er ikke rimeligt for vores butikker, og derfor kommer vi nu med et forslag, der skal hjælpe butikkerne, uden at fratage danskerne muligheden for at komme af med deres kontanter, siger han videre.

Lovforslaget ventes fremsat i april. Erhvervsministeriet oplyser ikke, hvornår loven skal gælde fra.

Hos erhvervsorganisationen SMVdanmark, der repræsenterer små- og mellemstore virksomheder, er der ros til regeringens forslag.

Ifølge chefkonsulent Kasper Munk Rasmussen er det en "vigtig håndsrækning til særligt de mindre detailbutikker", lyder det i en skriftlig kommentar.

Et af argumenterne for at udfase 1000-kronsedlen har fra regeringen side været, at den "i høj grad bliver brugt til økonomisk kriminalitet". Det sagde Morten Bødskov tilbage i november sidste år.

I dag anvendes der kontanter ved ti procent af betalinger i fysiske butikker. 90 procent af dem er på under 500 kroner.

/ritzau/

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094