Danske producenter kan miste europæisk hyldeplads
Vil danske fødevarevirksomheder have sine (plast)emballerede produkter på hylderne hos de store europæiske detailkæder, skal man ikke lade omstillingen til genanvendelig emballage vente for længe - og man skal slet ikke afvente de danske politikere.
Det anbefaler business director Michael Borch fra Nemco, der leverer maskiner til emballagepakning til fødevareindustrien.
- Vi oplever, at de danske myndigheder er meget længe om at få konkretiseret, hvilke krav man skal leve op til. Men hvis man vil have sine produkter ind på hylderne hos de store europæiske detailkæder, nytter det ikke, at man tøver. De store kæder i lande som Tyskland, Storbritannien og Sverige sætter agendaen lige nu. Nogle af dem er begyndt at stille krav om, at fødevarer er pakket i emballage af genanvendelige materialer. De venter ikke på, at den danske lovgivning bliver ændret, siger Michael Borch.
Han tilføjer, at kravene fra de store kæder inden for retail ikke alene skyldes, at man i mange andre lande er længere fremme end Danmark med at implementere producentansvaret, der først træder i kraft i Danmark 1. oktober 2025.
I vildrede
Michael Borch oplever, at en stor del af landets fødevarevirksomheder stadig er i vildrede om, hvilke nye EU-krav til genanvendelig emballage, man egentlig skal opfylde på trods af, at fristen for registrering af markedsført emballage faldt 31. august i år.
Ifølge et minirundspørge - foretaget af Nemco på årets Scanpack-messe i oktober - svarede en tredjedel af fødevarevirksomhederne, at de føler sig usikre på, hvordan de bliver klar, når de nye regler bliver indført. Nemco oplyser til Plastforum, at 68 virksomheder har besvaret undersøgelsen, hvoraf 65 procent svarede, at de er godt i gang, mens resten er usikre og ikke ved, hvor de skal begynde.
Selv om man er usikker, er der ingen grund til panik. Michael Borch, business director, Nemco
- Selv om man er usikker, er der ingen grund til panik. Omstillingen kan virke uoverskuelig, men opgaven er til at løse, og vi kan rådgive om den rigtige løsning for den enkelte kunde, fastslår Michael Borch.
Man skal ikke give op
Kravene vil indgå i producentansvaret, der træder i kraft 1. oktober 2025, men ingen ved med sikkerhed, hvordan myndighederne herhjemme vil udlægge teksten fra EU.
Nogle af de fødevarevirksomheder, som Nemco er i kontakt med, er i gang med at forberede sig på de nye krav, blandt andet med tanke på, at der skal være gennemført en total transformation til genanvendelige materialer senest i 2030.
- Nogle virksomheder har testet med en anden leverandør, hvorefter de har henvendt sig til os med den besked, at de ikke kan køre genanvendelige materialer på deres nuværende maskiner. Men man skal ikke give op, hvis den første test viser, at det ikke fungerer. De genanvendelige materialer er mere følsomme end de traditionelle, men de kan køre på mange maskiner, siger Michael Borch.
Nemco, der forhandler materialer, der kan genanvendes såvel som maskiner, der kan bruges til disse materialer, oplever, at nogle fødevarevirksomhederne simpelthen ikke ved, hvordan man skal komme i gang.
- Vores producent Wipak har investeret mange millioner euro i nye extruderingslinjer til PE- og PP-folier. Derved opnår vi 100 procent kontrol med vores kvalitet. Desuden har vi certifikater på genanvendelsesprocenten på de materialer, vi sender på markedet. I forhold til blandt andet de store detailkæder er det utrolig vigtigt, at man har dokumentation fra tredjepart på, at materialerne kan genanvendes, siger Michael Borch.
Ifølge Plastforums oplysninger har danske detailkæder endnu ikke stillet direkte krav til leverandører om genanvendelig emballage. Kilder siger, at også detailkæderne afventer myndighederne.
Det udvidede producentansvar træder fuldt i kraft den. 1. oktober 2025. Det forventes, at det udvidede producentansvar vil øge genanvendelse af høj kvalitet med ca. 60.000 tons om året.
Bekendtgørelse i høring
Danske emballageansvarlige virksomheder skal fremover betale regningen for at indsamle og genanvende emballageaffald i Danmark. Dermed anspores virksomhederne til at producere mindre og mere miljøvenlig emballage. Det er hovedformålet med en ny bekendtgørelse, som Miljø- og Ligestillingsministeriet har sendt i offentlig høring. Høringsfristen var 1. november.
Bekendtgørelsen følger op på den politiske aftale om udvidet producentansvar for emballage fra 2022, som et bredt flertal i Folketinget står bag. Med aftalen blev det besluttet, at regningen for affaldshåndtering af emballageaffald skal flyttes væk fra borgerne og over til virksomhederne
Danskerne skal fortsat sortere affald som de plejer, og det vil fortsat være kommunerne, der indsamler emballageaffald.
Samtidig vil danskernes affaldsgebyr blive mindre, fordi producenterne fremover betaler regningen for indsamling og genanvendelse af emballageaffald.
Fristen for tilmelding til producentregistret var 31. august 2024, men virksomheder, som er omfattet af ordningen og ikke har tilmeldt sig, kan fortsat gøre det.
Det udvidede producentansvar træder fuldt i kraft den. 1. oktober 2025. Det forventes, at det udvidede producentansvar vil øge genanvendelse af høj kvalitet med ca. 60.000 tons om året.
Tilsynet med såkaldte ”freeriders” styrkes med en målrettet indsats, så alle virksomheder, der er omfattet, bidrager til at betale regningen. Et element i dette er en whistleblower-ordning, hvor virksomheder selv kan meddele til myndighederne, hvis de bliver opmærksom på, at nogle virksomheder ikke har tilmeldt sig.
Kilde: Miljøministeriet