Leverandører fri for urimelig handelspraksis
Samhandlen med fødevarer mellem producenter og leverandører og detailleddet sker efter reglerne, og der forekommer stort set ikke urimelig handelspraksis på det danske marked.
Det fastslår Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efter at have undersøgt Fødevarehandelsloven gennem de seneste tre år, hvor loven har været gældende.
I en rapport fastslår styrelsen, at der ikke er tegn på urimelige handelspraksisser i større omfang. Styrelsen har således i de tre år, loven har været gældende, kun modtaget én klage, og den blev efterfølgende trukket tilbage.
Styrelsen skriver i sin undersøgelse, at resultaterne viser, at der "i Danmark er relativt få aftalevilkår, hvor købere og leverandører af landbrugs- og fødevarer oplever problemer med urimelige handelspraksisser".
Dansk lov fungerer
Med Fødevarehandelsloven har Danmark indført EU's direktiv om urimelig handelspraksis i landbrugs- og fødevareforsyningskæden i dansk lov.
Fødevarehandelsloven regulerer samhandel mellem købere og leverandører i alle led af landbrugs- og fødevareforsyningskæden. Det vil sige både primærproducenter, fremstillingsvirksomheder, distributører og detailhandlen. Overtrædelse af fødevarehandelsloven kan straffes med bøde.
Det bliver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der får til opgave at håndhæve og vejlede om loven, der implementerer EU’s såkaldte UTP-direktiv (Unfair Trading Practices) i dansk lovgivning.
"Evalueringen viser blandt andet, at i de få tilfælde, hvor leverandører og/eller købere har påpeget negative afledte effekter, synes udfordringerne ikke at relatere sig til den danske implementering," skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Styrelsen har i forbindelse med undersøgelsen haft en dialog med brancheorganisationerne. De giver udtryk for, at virksomhederne i vidt omfang har tilpasset sig reglerne, siden de blev indført.