23948sdkhjf

Overgår sig selv: Rig fond vil dele en milliard ud til købmændene de næste år

Det er muligt, at den tyske discountgigant Lidl har nærmest uanede midler i ryggen til at ekspandere for her i landet - og at Salling Group er ved at få genopbygget en solid pengetank og dertil råder over store milliardværdier i form af ejendomme.

Men landets knap 800 selvstændige købmænd i kæder som Meny, Spar, Min Købmand og Rema 1000 har også nogle særdeles seriøse muskler at trække på som støtte i den hårde konkurrence - i form af den knap så kendte, men særdeles velhavende fond, KFI Erhvervsdrivende Fond.

KFI har en egenkapital på over fire milliarder kr., og i netop afsluttede 2024 uddelte fonden i alt næsten kvart milliard kr. til købmændene. De gik overvejende til udvikling af butikker, til uddannelse og til CO2-reducerende tiltag i butikkerne.

Men selv årets rekorduddeling på 245 millioner kr.  - mod 204 millioner kr. i 2023 - blegner i forhold til ambitionsniveauet for de kommende tre år, hvor fonden har besluttet, at der bliver en hel rund milliard kr. at dele ud af.

Det svarer stort set til, hvad KFI har uddelt de seneste fem år.

- Vi har en interesse i, at den selvstændige købmandssektor skal blive stående til evig tid. Det er vores formålsparagraf hos KFI. Og det kan vi gøre ved at sikre, at der er nogle attraktive beliggenheder og nogle velmoderniserede forretninger. Samt ikke mindst, at andre mennesker kan have lyst til at drive dem. Det er jo nok det vigtigste for os, mennesket bag med den DNA, som købmanden har, siger Terje List, som er adm. direktør i KFI til RetailNews.

I offensiven med ny strategi

Det markant forhøjede uddelingsniveau er et led i en ny  og mere offensiv strategi fra købmændenes fond, som under titlen "Vi går hele vejen" dækker de tre år fra 2025 til og med 2027. 

- Strategien tager udgangspunkt i, at vi har tænkt os at forstærke uddelingsaktiviteten yderligere i forhold til det høje niveau, som vi allerede er kommet op på. Det medfører en lyst og en vilje til at prøve at se, om vi også kan være med til at løse nogle af de mere strukturelle udfordringer, som man jo naturligt har som selvstændig købmand, siger Terje List.

Blandt de strukturelle udfordringer, nævner han først og fremmest generationsskifterne, som kan være en særdeles bekostelig affære for den enkelte købmand, hvis ikke ligefrem umulig uden støtte, især i de store supermarkeder.

- Det er jo helt evident, at vi vil spille en endnu større rolle i forhold til generationsskifter, hvor vi gerne vil sikre, at hvis der er det rette talent og den rigtige kandidat til stede, så vil vi også bidrage til, at man på en økonomisk attraktiv måde kan få adgang til at overtage en købmandsbutik. Vi har jo en udfordring i dag, hvor vi har masser af godt talent, men relativt få, som også har en økonomisk formåen til at gå ind og købe både ejendom og inventar i en forretning og så starte den op, siger Terje List.

Han betegner det som en af de helt store barrierer for, at mange købmandstalenter kommer i gang med egen butik.

KFI arbejder aktuelt med at finde nogle svar på, hvordan man håndterer det problem i praksis. 

- Vi vil prøve at arbejde med nogle modeller, så vi giver mulighed for, at man har lejlighed til at prøve sine talenter af, uden at risikere den helt store deroute økonomisk, siger List.

Attraktive butikker

Den nye milliardstore uddelingspulje for de kommende tre år følger det samme mønster som i tidligere år - hvor der har været fem hovedoverskrifter for uddelingerne: Købmanden og butikken, Den digitale købmand, Købmandsudvikling og motivation, Konceptudvikling og markedsføring samt Købmanden og lokalsamfundet.

Ved siden af generationsskifterne vil KFI også fortsat have den grønne agenda og uddannelse helt i top blandt uddelings-prioriteterne.

På butiksniveau har klima-indsatsen handlet meget om energieffektive installationer og systemer.

- Hvis man har nogle elregninger, der er nogenlunde på niveau med det, de plejer at være, så er det givetvis ikke ens første prioritet at lave millioninvesteringer i de ting. Men der har vi som fond en stor interesse i, at anlæggene ude i butikkerne er opdateret. Både fordi at de laver en CO2-reduktion, som er godt for os alle sammen og for miljøet, men så sandeligt også, fordi de selvfølgelig er omkostningsbesparende for dem, der skal drive butikkerne, siger Terje List.

I tilgift er opdaterede køle- og ventilationssystemer med mere en naturlig del af en fuldt moderniseret butik, og dermed kan det også få en positiv effekt på mulighederne for generationsskifte. 

- Det bringer os så i en situation, hvor moderniseringsgraden i de selvstændige købmandsbutikker, som vi også kommer til at gøre rigtig meget ud af, kommer oveni. Og så kan man sige, at vi får skabt nogle anlæg, som gør det attraktivt for nye købmænd at træde ind i.

- En katalysator for, at tingene sker

Skulle nogen sidde tilbage med en opfattelse af, at KFI's uddelinger har karakter af en ren gavebod for målgruppen af købmænd, er det ikke tilfældet. 

Det kræver konkrete ansøgninger, der rammer ind i de overordnede formål for KFI's virke, som handler om at sikre de selvstændige købmænds konkurrenceevne. Ser man på de seneste år uddelinger, er det imidlertid 90 procent af dem, der bliver godkendt.

Og fonden tager hellere end gerne mod nye og alternative ideer. KFI ser sig selv både som en slags fødselshjælper, men også en selvstændig drivende kraft i udviklingen af købmandssektoren. 

- Vi har struktureret uddelingerne under nogle forskellige temaer. Men det betyder bestemt ikke, at vi ikke er modtagelige over for andre idéer. Vi er rigtigt glade for, når der er nogen, der rammer uden for temaerne. Så kigger vi gerne på det. Men vi ved også bare, at vi ikke får støttet købmandsbranchen i tilstrækkelig grad, hvis ikke vi er med til at være katalysator for, at tingene sker, siger Terje List.

KFI Erhvervsdrivende Fond

  • KFI Erhvervsdrivende Fond, tidligere Købmændenes Finansieringsinstitut, er oprindeligt stiftet i 1955.
  • KFI arbejder for at "styrke den frie købmands position i Danmark" og stiller lejemål, finansielle ydelser og uddelinger til rådighed for købmændene.
  • Alene de seneste fem år har KFI uddelt 1039 millioner kr. til de selvstændige købmænd i Danmark.
  • Knap 800 købmænd opfylder KFI's definition på en købmand. Det kræver bl.a. ejerskab af et driftsselskab og i udgangspunktet en omsætning på 15 millioner kr. 
  • Fondens indtægter kommer primært fra en stor og voksende portefølje af erhvervs-og beboelsesejendomme.
  • KFI ejer 43 procent af Dagrofa-koncernen og 39 procent af grønlandske Pisiffik

Kilde: KFI

KFI ERHVERVSDRIVENDE FOND
Regnskabsår 2023 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 510,7 497,3 477
Bruttofortjeneste 368,3 363,7 355,3
Resultat af primær drift 321,8 - 469,4
Resultat før skat 424,8 433,3 594,0
Årets resultat 383 426 490
Balancestatus 8005,1 7305,0 7115,5
Egenkapital 4231 4030 3768
Antal ansatte 41 39 40
Kilde: CVR

Artiklen er en del af temaet Dagligvarer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063