23948sdkhjf

Ekspert: Påskeprodukter udnytter to psykologiske greb

Det virker som om, der kommer flere og flere påskevarer til. Der er påskesnøfler, påskeskum og utallige påskeøl, ales og IPA's.

Lektor ved Cphbusiness, Peter Kirring, der underviser i markedsføring, siger, det giver god mening, hvis der er kommet flere til.

Påskevarerne indeholder nemlig to elementer, der spiller ind i menneskets natur og gør, at forbrugerne er mere tilbøjelige til at købe dem.

Læg dertil at det store påskeindkøb kan hjælpe med, at der falder endnu flere varer i indkøbskurven. Det vender vi tilbage til.

Peter Kirring forklarer, at påskevarer udnytter menneskets frygt for at miste en mulighed. Når der er "påske" i et produkts navn, så ved kunden, at der er en begrænset periode, hvor det kan fås.

- Det bliver pludselig noget særligt, hvis der er en deadline eller et pres – vi kan risikere at gå glip af noget, siger Peter Kirring.

Påskesnøfler som det perfekte eksempel

Peter Kirring fremhæver påskesnøflerne.

- Det eksempel kan jeg godt lide. Det er jo samme produkt, siger Peter Kirring.

Når påsken er ovre, vil der stadig være snøfler på hylderne. Men de vil ikke længere være gule eller med kyllinger på indpakningen. Det sidste bringer os til påskevarernes andet element.

Rigtig mange dagligvarer er det, der kaldes rutineindkøb.

Forbrugerne har ikke energi eller et ønske om, at tænke særlig meget over, hvad de køber, men køber blot det, de er vant til. Det stiller høje krav til varets branding, hvis producenten vil ændre på den. For hvis indpakningen bliver ændret for meget stopper forbrugeren op og spørger sig selv: Skal jeg måske prøve noget andet?

Vil man ændre på udseendet skal det derfor ske med det, Peter Kirring forklarer, hedder "just noticeable difference". Det må kun lige kunne ses.

- Det er det elegante ved påske- eller julevarianter. Hvis vi tager udgangspunkt i snøfler, så kan de lave en pakke, der ligner sig selv fuldstændigt – den er ufarlig. Men så tilføjer de et eller andet, der siger "påskevariant", forklarer Peter Kirring.

Ved at putte kyllinger på den lilla boks og farve snøflerne gule, ændres produktet lige nok til, at forbrugerne lægger mærke til det men ikke så meget, de overvejer om de i virkeligheden bør købe noget andet.

Indebærer også risiko

Oveni sæsonprodukternes egne, indlejrede fordele, kan de også ende med at drage fordel af at komme i en periode, hvor der bliver købt meget ind. Kombinationen af påskens helligdage og påskefrokost betyder, at der bliver rullet store indkøbskurve rundt i butikkerne. Og når først kurven er fyldt, er forbrugerne mere tilbøjelige til at smide flere varer ned.

- For tingene virker pludselig ikke så dyre, når de er en del af et større indkøb, siger Peter Kirring.

Men det er også i sæsonen, at risikoen ligger. For det betyder, der kun er begrænsede dage til at få varerne solgt. Og vil man sælge juleøl i april, eller påskeøl i juni, er det en udfordring.

- Medmindre man giver en rigtig svedig pris, siger Peter Kirring.

Og der forsvinder den økonomiske fortjeneste.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109