23948sdkhjf

Andelshavere forlader Thise Mejeri

10 andelshavere stopper med udgangen af 2014, og det giver udfordringer for mejeriet, der oplever øget afsætning i Coops butikker og derudover har succes på de nære eksportmarkeder.
Thise Mejeri møder nye udfordringer i 2015. 10 af mejeriets 75 andelshavere har netop meddelt, at de stopper med at levere økologisk mælk pr. 1. januar 2015.

Flere års anstrengt økonomi i kvægsektoren kombineret med det forhold, at Thise Mejeri ikke har været i stand til at udbetale en fuldt ud konkurrencedygtig mælkepris, er ifølge de pågældende andelshavre årsagen til beslutningen.

- Antallet af andelshavere bliver mindre, men vi forventer fortsat at være i stand til at være konkurrencedygtige på mælkeprisen og at servicere eksisterende kunder på uændret niveau, skriver Thise en pressemeddelelse.

Siden 2008 har Thise Mejeri nemlig haft en større indvejning af økologisk mælk, end mejeriet har kunnet bruge. En stor del af derfor blevet afsat til andre mejerier i Europa til priser, der har afspejlet en generelt afdæmpet efterspørgsel efter økologisk mælk. Et faktum, der også er hovedforklaringen på Thises ”trykkede” mælkepris de seneste år.

Øget salg vækker optimisme
Flere års målrettet indsats for at udnytte overskudsmælken bedst muligt har dog resulteret i en stigende eksport og ikke mindst en betydelig stigning i salget til COOP. Det betyder, at andelen af overskudsmælk i løbet af 2013 er reduceret betydeligt med den mærkbare konsekvens, at mejeriets indtjening er steget støt.

Det har igen resulteret i støt stigende mælkepriser til de økologiske landmænd, der ejer mejeriet, som i slutningen af 2013 igen kunne modtage en fuld konkurrencedygtig afregningspris.

Thise Mejeri vil nu frem mod 2015 arbejde for fuld udnyttelse af den resterende mængde overskydende øko-mælk i Thise til økologiske formål. Derudover satser mejeriet på produktionsudvidelse hos Thises andelshavere, mens man samtidig venter optag af nye andelshavere i 2015. Dialogen med de første økologiske omlæggere er ifølge mejeriet allerede i gang.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14