23948sdkhjf

Ø-mærket reddet

Økologisk Landsforening glæder sig over, at Ø-mærket nu er reddet og roser flere initiativer i EU-Kommissionens ændringsforslag til økologireglerne.
Foreningen understreger, at nye regler skal give plads og mulighed for udvikling af økologien til at omfatte nye områder som fx klima.

Den danske Ø-mærke og EU's økologilogo – det lille blad udgjort af stjerner på en grøn baggrund, som man finder på de økologiske produkter – garanterer for overholdelse af EU’s økologiregler. Reglerne bag de to mærker står foran en længe ventet opdatering, og EU-kommissionen offentliggør i dag sit udkast til ændringer.

- Vi er først og fremmest glade for, at EU-kommissionen har droppet idéen om at udfase nationale øko-mærker. Dermed er Danmarks mest kendte fødevarebrand – Ø-mærket – reddet. Stor tak til Dan Jørgensen for at have kæmpet den kamp, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og fortsætter:

- Men vi mener, at Kommissionens forslag burde være mere ambitiøst på en række områder i forhold til at udvikle økologi og møde forventningerne hos fremtidens forbrugere. Vi vil presse på for, at man fra dansk side arbejder for, at den endelige forordningen indeholder initiativer for natur og klima og baner vejen for, at flere landmænd kan lægge om til økologi.

Regelsæt skal give plads til udvikling
- Vi støtter fælles EU-regler for økologi på højest mulige niveau. Det giver forbrugertillid og fair konkurrence landene imellem. Men det er meget positivt, at kommissionen i sidste øjeblik skaber plads til forskelligheder landende imellem. Centrale forhold skal naturligvis være fælles for alle, men der er forskel på klima, natur og dyrearter i fx Sydeuropa og Skandinavien og derfor også forskel på, hvordan reglerne skal udmøntes. Og samtidig kan lande uden meget økologi have behov for lidt mere tid til at tilpasse sig nye krav. Ellers har de foden på bremsen i forhold til ny udvikling, siger Per Kølster.

Formanden understreger, at økologien løbende udvikler sig, og at regelsættet skal kunne håndtere denne dynamik.

- Vi er ikke i mål med alle ting. Vi ønsker f.eks. at styrke økologien på klima og naturområdet. Økologi udvikler sig hurtigt, og EU skal kunne følge med, hvis økologiens værdi for forbrugerne og samfundet også løbende skal øges. Der skal fx hurtigere kunne luges ud i tilladte ikke-økologiske ingredienser i takt med, at der kommer økologiske alternativer, siger Per Kølster.

Afviser flere forslag
Økologisk Landsforening afviser i sit høringssvar flere af kommissionen forslag, der gør det sværere at lægge om til økologi og at eksperimentere og forske i nye løsninger for dyrevelfærd, natur eller klima. Foreningen kritiserer bl.a. et forbud mod, at en ny økologisk landmand kan bruge sine usprøjtede afgrøder som foder til dyr i år to under omlægning.

Foreningen mener også, at der fortsat skal være mulighed for kortere omlægningsperioder for arealer, der ikke har været sprøjtet igennem mange år.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078