Fødevarestyrelsen indfører kontrol på kædeplan
Mange kæder følger ensrettede koncepter, og disse kan fra næste år kontrolleres centralt.
Kontrollen tager hensyn til, at mange fødevarevirksomheder organiserer sig i kæder, som følger ensartede forretningskoncepter. Egenkontrolprogrammer og mærkning af produkter bliver i mange tilfælde udarbejdet på kædernes hovedkontor, og derfor giver det også god mening, at disse forhold også kontrolleres på hovedkontoret – og ikke i hver enkelt butik, som det er tilfældet i dag.
Kædekontrollen betyder, at Fødevarestyrelsen kontrollerer overholdelse af dele af lovgivningen hos den enkelte kædes hovedkontor. Det kan f.eks. være egenkontrolprogrammet, mærkning og import.
Der er tale om en frivillig ordning, og virksomheden skal selv sørge for at tilmelde sig via Fødevarestyrelsen. Der er allerede nu mulighed for at tilkendegive, at man ønsker at benytte sig af ordningen.
Hvornår er man en ”kædeforretning”?
Fødevarestyrelsen har sat en minimumsgrænse for, hvor mange virksomheder der skal være i en kæde, før virksomheden kan modtage kædekontrol. Minimumsgrænsen er:
• Detailvirksomheder: 10 eller flere virksomheder på forskellige adresser
• Engrosvirksomheder: 5 eller flere virksomheder på forskellige adresser
• Fodervirksomheder: 5 eller flere virksomheder på forskellige adresser
Der er enkelte undtagelser fra minimumsgrænsen. Dette afhænger af virksomhedens samlede kontrolfrekvens.