23948sdkhjf

Stigende oliepris æder af overskud til bøffer og rødvin

De danske husholdninger har mindre at gøre med end for et lille år siden.
Danske forbrugere med bil i garagen og oliefyr i kælderen har i løbet af 2016 fået indskrænket deres månedlige overskud en hel del.

Det skyldes olieprisen, som efter lavpunktet i februar er steget støt.

Det har betydet, at en liter benzin er blevet 1,10 kroner dyrere, mens en liter fyringsolie er blevet 1,54 kroner dyrere.

På årsbasis svarer det ifølge beregninger fra Dansk Erhverv til, at en gennemsnitsfamilie har fået øget sin årlige benzinudgift med 1500 kroner og sin varmeregning med 3800 kroner om året.

Sammenlagt er der tale om en ekstra månedlig omkostning på cirka 450 kroner.

Alt i alt er konsekvenserne for dansk økonomi dog til at overskue, mener Dansk Erhvervs cheføkonom, Steen Bocian.

- Lavere forbrug vil som udgangspunkt føre til lavere vækst og færre arbejdspladser, men effekten er nok rimeligt begrænset.

- Også fordi vores erhvervsliv normalt har fordel af en højere oliepris, fordi vi er så energieffektive.

- Men det afhænger for den enkelte virksomhed også af, om man kan sende regningen videre til kunderne, siger Steen Bocian.

Han minder dog om, at olieprisen fortsat kun er halvt så høj som niveauerne fra 2012-2014, hvor det ikke var unormalt med en tøndepris på 110 dollar, og hvor benzinprisen lå over 13 kroner literen.

Og der er ikke udsigt til, at vi skal derop lige foreløbigt.

- Det er ikke usandsynligt, at olien kommer til at tikke yderligere op, men det kommer ikke til at ske med den voldsomme fart, som vi har set tidligere, siger Steen Bocian.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094