23948sdkhjf

Vejret giver danske vinavlere rekordhøst

En sommerhed september gav de danske vinavlere den bedste høst nogensinde. Det giver vinproducenter en kærkommen mulighed for at løfte kvaliteten af dansk vin.
Opdagelsen af en god vin er vigtigere for menneskeheden end opdagelsen af en ny stjerne. Det mente selv geniet Leonardo da Vinci.

Så dermed er der stort håb at hente i årets danske vinhøst, som slår alle rekorder i både mængder og kvalitet.

Den sydeuropæiske september sendte de danske druer på hidtil uset himmelflugt. Den bedste høst nogensinde, lyder det fra erfarne vinproducenter landet rundt. Det giver blod på tanden for en boblende dansk vinavl.

- I de ti år, jeg har avlet vin, har vi det højeste sukkerindhold, jeg har oplevet i druerne, siger formanden for Foreningen af Danske Vinavlere, Knud Zangenberg fra Borup på Midtsjælland.

- Sidst på sommeren havde vi jo et klima som Champagne-området i Frankrig. Så hvis det er den her måde, vejret skal arte sig på fremover, så tegner det i det mindste godt for vinavlen.

Også vinavlernes tidligere formand, Jean Becker fra Birkerød, er begejstret.

- Det er en helt fantastisk vinhøst. Vi har høstet 40 procent flere druer end normalt. Allerede i september måtte jeg købe ekstra gæringstanke for at have plads nok. Men ikke mindst er druerne i en kvalitet, som blandt andet betyder, at jeg kan lave rødvin uden at tilsætte sukker, siger han.

Når druerne på disse breddegrader undtagelsesvis er søde nok i sig selv, så behøver vinproducenten ikke at tilsætte sukker. Det giver langt bedre og mere komplekse vine, som minder om dem, vi kender fra varmere himmelstrøg.

Fyns største vinbonde, Jan Nyholmgaard fra Marslev ved Odense, fik i år usædvanligt tidligt druerne i hus.

- Vi kommer jo ikke udenom, at klimaforandringerne er et gode for dansk vinavl. Vi høster i år 23 ton flot modne og sygdomsfrie druer på fem hektar i forhold til 14 ton sidste år. Vores forventninger til den vin, der lige nu færdiggærer i tankene, er meget høj, siger han.

Jan Thrysøe fra Guldbæk Vingård syd for Aalborg er en af nyere drenge i vinbranchen. Han er til gengæld gået helhjertet ind og droppede sit faste job for at give vingården fuld skrue. Med omkring 15.000 vinstokke er han på meget kort tid blevet en af landet største vinproducenter.

- Vi har haft knapt så godt vejr her nordpå som andre steder i landet, hvilket koster os noget i forhold til udbytterne, som ligger 10-15 procent under, hvad vi håbede, siger han.

- Men til gengæld er kvaliteten i top. Det giver os langt bedre muligheder for at kæle for vinens kvalitet i modsætning til sidste år, hvor der virkelig skulle trylles med hjælp fra en professionel vinmager for at nå et fornuftigt resultat, siger han.

Tom Christensen fra Dyrehøj Vingård ved Kalundborg står bag Danmarks største og mest professionelle vingård med 30.000 vinstokke. Hans reaktion på høsten sætter tingene i relief:

- Vi har hænderne højt over hovedet. Det her er den største og bedste høst, vi har haft, siden vi startede op i 2008. Vi har høstet op mod 25 ton druer i bedste kvalitet.

Danmark blev først godkendt til at sælge danskproduceret vin i 2000. Dengang var der seks producenter. I dag er der omkring 1200 medlemmer af vinavlerforeningen.

/ritzau/
Læs mere om: vin
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078