23948sdkhjf

Forbrugerombudsmand politianmelder tobaksgigant og 7-Eleven

Anmeldelsen drejer sig om i alt 139 7-Eleven butikker.
Forbrugerombudsmanden har politianmeldt butikskæden 7-Eleven og tobaksproducenten House of Prince.

- Vi har politianmeldt både 7-Eleven og House of Prince, fordi de lysende cigaretbokse bag kassen har haft en størrelse og udformning med brug af lys, grafik og farver, der ifølge vores opfattelse er i strid med tobaksreklamelovens forbud mod reklame, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Politiken beskrev for nylig, hvordan Forbrugerrådet Tænk anklagede de lysende tobaksbokse i 7-Eleven for at være et brud på loven.

Det er kun lovligt at have en 'neutral anbringelse af tobaksvarer i forbindelse med betalingskasser', hvis ikke boksene får 'en størrelse eller udformning, som giver en reklameeffekt', som der står i tobaksreklameloven.

Det er netop den reklameeffekt, som Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen mener, at boksene har haft, og derfor har politianmeldt de to parter for at have overtrådt tobaksreklameloven.

Forbrugerombudsmanden har i en længere periode behandlet sagen på baggrund af en konkret klage fra en borger.

Anmeldelsen drejer sig om i alt 139 7-Eleven butikker.

- Efter vores opfattelse var der tale om ulovlig reklame for cigaretter, siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Nuværende bokse er blevet ændret

Politianmeldelsen gælder perioden fra 2012 og til marts 2016.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen oplyser, at hverken 7-Eleven eller House of Prince er enige i, at de har overtrådt loven med cigaretboksene. Alligevel har de i dialog med Forbrugerombudsmanden tidligere på året valgt at ændre udformningen på boksene.

- Cigaretboksene i de enkelte 7-Eleven-butikker har derfor ikke længere samme karakter, som de bokse vi har politianmeldt. Selskaberne har tidligere på året efter samråd med os valgt at ændre layoutet på boksene, herunder ved at ændre grafik og lysstyrke. Derfor er det heller ikke de bokse, som kunderne møder i butikken i dag, som vi mener, er ulovlige, siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094