23948sdkhjf

Handlende bliver til butikstyve med selvbetjeningskasser

Swipers er personer, der regelmæssigt stjæler dagligvarer via selvscanningskasserne i et supermarked. Undersøgelser tyder på, at op mod hver tredje kunde laver rutinemæssigt butikstyveri.
Kriminologen Emmeline Taylor fra Australian National University har opfundet ordet "swipers" efter en gennemgang af en række undersøgelser fra hele verden, der tyder på, at op mod en tredjedel af kunderne stjæler regelmæssigt, når de benytter sig af selvbetjeningskasserne i supermarkederne.

Det fortæller sikkerhedsfirmaet Gunnebo Risk Management i en pressemeddelelse.

Salget af gulerødder afdækker hvor mange kunder, der betaler for lidt for deres dagligvarer, viser Dr. Taylors research.

For fire år siden opdagede et af Australiens største supermarkeder, at de solgte flere gulerødder end de havde på lager.

- Yderligere analyse af dette viste, at på blot en uge passerede der via selvscanningskasserne over 1.000 transaktioner som indeholdt mere end tre færdigpakkede 1 kg. poser med gulerødder, fortæller Dr. Taylor.

- I stedet for at scanne de dyre frugter og grønsager, som for eksempel vindruer og kirsebær, valgte kunderne at scanne dem som fx gulerødder. Supermarkederne har opdaget, at dyrere varer ofte går igennem kasserne som gulerødder og løg.

Dr. Taylor siger at et af de største problemer med selvscanning er, at ellers ærlige kunder bruger kasserne til at betale mindre for varerne.

Hun vurderer, at den form for tyveri ofte starter ved at kunderne ved et uheld glemmer at scanne en vare eller scanner den forkert.

- Men når de opdager hvor nemt det er, fortsatte de med at stjæle, siger Dr. Taylor.

Gunnebo Risk Management arbejder dagligt med svind i detailhandlen og arbejder med nogle af de store kæder i Danmark.

John Ravn, sikkerhedsekspert og rådgiver i Gunnebo nikker genkendende til undersøgelserne.

- Selvbetjeningskasserne kan være meget fristende for nogle mennesker. Af mange opfattes det faktisk ikke som tyveri, men mere som simpelt snyderi, siger John Ravn.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11