23948sdkhjf

Økohøner er plaget af orm, der ender i æg

77 procent af de æglæggende høner havde orm i tarmene i ny undersøgelse.
Fødevarestyrelsen skriver i et notat fra 2015, at ‘70 procent af hønerne i de alternative æglæggerstalde (økologiske og fritgående æggestalde red.) er inficeret med orm i større eller mindre grad.’

Det skriver Metroxpress.

En undersøgelse fra 13 bedrifter fra Københavns Universitet fra 2012-2014 viser, at 77 procent af de æglæggende høner havde orm i tarmene.

- Når man giver dyr naturlige forhold, øger man risikoen for, at de bliver smittet med parasitter i et eller andet omfang. Men der skal som regel en høj ormeinfektion til, før det går galt, og ormene ender i æggene. Når man tænker på de millioner af æg, som danskere spiser, så er risikoen meget lille, siger Helena Mejer, lektor i parasitter ved Københavns Universitet, til metroxpress.

Randi Woxholt fandt spoleorm i æg fra en gårdbutik.

- Det var da ganske ubehageligt, men jeg tænkte, at det var kun den ene gang. Jeg spiser stadig masser af æg, siger hun til MX.

To gange i 2014, fem gange i 2013 og to gange i 2012 fik fødevaremyndighederne klager fra kunder, der fandt orm i deres æg.

Metroxpress har fået aktindsigt i 428 sager om fremmedlegemer i fødevarer – herunder en sag, hvor en kunde fandt spoleorm i øko-æg fra Hedegaard Foods.

’Jeg slog for lidt siden et æg ud for at spejle det, og inden i lå en hvid 5-7 centimeter lang, tynd ormelignende gevækst, spids i begge ender, udstrakt i æggehviden,’ skriver kunden.

Hedegaard Foods direktør Ivan Jørgensen forstår godt, at kunderne synes, det er ubehageligt.

- Hønsene får orm, når de roder i jorden. Er hønsene slemt plaget, så giver vi dem en ormekur. Vi screener også gødningen for at undgå orm, siger han til Metroxpress.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078