23948sdkhjf

Hver tredje ung drømmer om at starte egen virksomhed

Café, kunstnerliv og konsulentbranchen trækker.
It-millionær, selvstændig konsulent eller butiksejer med fod under eget bord.

Danske unge har mange iværksætterdrømme. Det viser en undersøgelse foretaget af revision- og rådgivningsvirksomheden Deloitte.

Her siger 33 pct. af de 18- til 29-årige, at de drømmer om at starte egen virksomhed. Det er langt flere end blandt de ældre generationer, fortæller Deloitte i en pressemeddelelse.

- I Danmark har vi jo tradition for, at lønmodtagerkulturen dominerer, så det er absolut positivt, at så mange unge har lyst til at starte egen virksomhed. Vi kan kun skabe vækst i samfundet, hvis flere har mod på at føre forretningsideer ud i livet, siger partner i Deloitte, Sten Peters.

Ifølge Sten Peters kan mediernes fokus på succesfulde virksomheder være med til at puste til de unges iværksættertrang:

- Hvad enten det gælder historier om it-millionærer, nye mad-imperier eller konkurrencer på TV om at finde den næste succesvirksomhed, er det helt sikkert med til at øge trangen til selvstændighed. Så drømmer man om selv at udvikle det næste hypede koncept eller måske den næste storsælgende app. Når andre har succes, smitter det.

Netop it-udvikling lander da også højt på listen over de unges iværksætterdrømme.

- Både it- og designvirksomheder scorer højt, når det gælder om at starte egen virksomhed, hvilket er positivt, fordi der her findes et stort vækstpotentiale. Allermest populære er dog stadig de mere traditionelle iværksættervirksomheder inden for handel, butik, restauration og håndværk. Samtidig drømmer mange om at leve livet som selvstændig konsulent, siger Sten Peters.

Trods store drømme bliver iværksætterlivet dog ofte ved tanken. Familieliv og frygten for at drukne i administrativt besvær stiller sig nemlig i vejen.

- Mens mange mennesker tænker på at starte virksomhed, er der desværre få, der gør noget ved det. Her er det især den økonomiske usikkerhed og hensynet til familien, der tæller imod. Derudover frygter mange, at livet som selvstændig vil ende som et blanket-helvede foran skrivebordet. Sådan er virkeligheden ikke, men jeg forstår godt, at man kan have den opfattelse, siger Sten Peters.

Også de kreative brancher, sundhedsydelser og personlig pleje er med på listen over danskernes iværksætterdrømme.

FAKTA:

Så mange danskere drømmer om at starte egen virksomhed

- 33 pct. af de unge under 30 år

- 29 pct. af danskerne mellem 30 og 39 år

- 24 pct. af danskerne mellem 40 og 49 år

- 16 pct. af danskerne mellem 50 og 69 år

- 5 pct. af danskerne på 60 år eller mere


De 10 mest populære iværksætterdrømme:

1. De kreative brancher

2. It- og konsulentbranchen

3. Butik

4. Restauration, bar eller café

5. Design og medier

6. Sundhed

7. Håndværk

8. Undervisning

9. Fødevarer

10. Personlig pleje

Tallene er baseret på i alt 1004 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093