23948sdkhjf

Englene lader pengene drysse ned over iværksætterne

Hidtil største kortlægning af danske business angels viser at aktivitetsniveauet er rekordhøjt – både hvad angår investeringer og exits.
Danske Business Angels har sat rekord i investeringer og exits i 2015. Det viser en ny analyse fra Vækstfonden, Keystones og Danish Business Angels, der er medlem af DVCA – interesseorganisationen for Business Angels og Venture- og kapitalfonde.

I gennemsnit har en business angel foretaget 1,6 investering i løbet af året for et beløb på 1,9 mio. kr.

”Samlet set har de deltagende business angels i 2015 foretaget investeringer for op mod 300 mio. kr. i både nye porteføljevirksomheder og opfølgningsinvesteringer. Samtidig har de i 2015 gennemført over 50 exits, hvoraf flertallet har ført til et positivt afkast med en gennemsnitlig multipel på 2,6. Det er meget positivt at se det høje aktivitetsniveau, og ikke mindst at det er muligt at skabe gode resultater på investeringer med høj risiko,” siger Jesper Jarlbæk, formand for Danish Business Angels.

Direktør Jannick Nytoft, DVCA, fortæller, at Business Angels investerer i andre typer virksomheder og har et anderledes mønster end venture fonde.

Fakta:

Danske Business Angels har aktivt medejerskab i 233 virksomheder med 5.001 arbejdspladser og en samlet omsætning på 6,47 mia. kr. Der er 5.001 ansatte.

Gennemsnitlig omsætning i Business Angels virksomhed: 27,8 mio. kr.

22 ansatte i gennemsnit i en Business Angels virksomhed.

Kilde: Vækstfonden, Keystones, Danish Business Angels
Men investeringerne stiger i begge grupper. Business Angels investerer typisk i de små iværksættere og de investerer tidligere end venturefonde. De tidlige investeringer - selv i de gode ideer og forretningsmodeller - er et godt billede på, at risikoappetitten er stor.

”I gennem et par år har vi set venturefondene investere mere i vækstiværksættere med et internationalt potentiale. Det er investeringer med stor risiko og stort afkast. Det er især inden for biotech, IT
og Fintech, der bliver investeret. Der er også stor risikoappetit i dette område,” siger Jannick Nytoft.

Kapitalfonde investerer i store virksomheder og har investeret 70 mia. kr. i de to seneste år.

”Venturefondene i Danmark har i øjeblikket omkring 16 mia. kr. i kapital, og man kan se, at det er blevet nemmere for danske venturefonde at rejse kapital i de senere år. Blandt andet godt hjulpet af Vækstfonden og Dansk Vækstkapital,” siger Jannick Nytoft.

Business Angels investerer primært i industrivirksomheder og IT. Biotech er mere kapitalintensivt, og det er et område, hvor venturefonde går ind.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125