23948sdkhjf

Lav ledighed presser jyske virksomheder

Den faldende danske ledighed slår med stigende kraft igennem i Jylland.
En gennemgang, som Finans har foretaget, viser, at andelen af de 42 jyske kommuner, der har en lavere ledighed end de 4,2 pct., som er gennemsnittet for Danmark som helhed, er vokset fra 21 til 31.

I 26 af kommunerne er den på 3,9 pct. eller lavere, og i seks af disse er den under 3 pct. Det er der kun fire kommuner i Storkøbenhavn, der kan matche.

Men den faldende ledighed sætter kommunerne og virksomhederne under pres for at skaffe nok hænder til det opsving, som så småt har bidt sig fast.

I Varde er ledighedsprocenten faldet fra 4,5 til 2,8 på fem år.

- Stod der fem elektrikere og fem smede på gaden i morgen, ville de få job med det samme. Vi har en meget lav ledighed, specielt på håndværksområdet, og derfor har vi fokus på problemet, for der er tendens til flaskehalse. De næste seks måneder kommer der også gang i turistbranchen, som også kan tilbyde job til dem uden længerevarende uddannelse, forklarer Vardes borgmester, Erik Buhl (V) til Finans.

I Jammerbugt Kommune er man på halvandet år gået fra 4,7 til 3,5 pct. Her har det med borgmester Mogens Gads ord tidligere »været en tradition« med høj ledighed, men den er nu raslet ned, viser tal fra Danmarks Statistik:

Fra toppen under krisen i foråret 2010 på 7,1 pct. gik den sidste sommer under 4 pct. Fokus på at øge de lediges kompetencer, øget kontakt til virksomhederne, og at virksomhederne er villige til at bruge lidt ekstra tid på at sidemandsoplære de ledige, har givet pote.

Ifølge landets største arbejdsgiver- og interesseorganisation, DI, bliver mangel på arbejdskraft en stigende udfordring for dansk erhvervsliv de kommende år. Det gælder især i de mange jyske kommuner, der ligger langt fra de større byer, og hvor det er svært at få folk til at flytte ud til.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11