23948sdkhjf

Landbruget jubler: Bedste vintervejr i flere årtier

Mildt og tørt vejr har skabt stort set ideelle vækstbetingelser for afgrøder som korn og raps.


Vintervejret har været det bedste for afgrøderne i flere årtier, skriver DR Midt og Vest. Derfor står eksempelvis vinterraps og vinterhvede historisk godt på markerne lige nu.

- Vi er godt tilfredse med afgrødernes udseende. De ser rigtigt pæne ud, siger planterådgiver Christen Jakobsen fra Landbo Limfjord.

Hans kollega Søren Søndergaard fra Vestjysk Landboforening har aldrig oplevet noget lignende.

- Jeg kan ikke erindre i mine 40 år i branchen, at afgrøderne er kommet så godt igennem vinteren. Der er hverken skader fra frostvejr eller huller i plantedækket fra oversvømmelser, siger han til DR Midt og Vest

Den usædvanlige kombination af både mildt og tørt vejr i det meste af vinteren har skabt stort set ideelle vækstbetingelser for de overvintrende afgrøder som korn og raps.

Vinterafgrøderne udgør over halvdelen af de dyrkede marker i Danmark, så de har enormt stor betydning for landbruget. Men det er endnu alt for tidligt at spå om høsten, siger Søren Søndergaard:

- Vi har fået en god start, men dårligt vejr senere på sæsonen kan stadig nå at ødelægge den gode start. Så jeg skal bestemt ikke sige noget om høsten endnu, understreger han.

I Finderup ved Skjern spirer landmand Carsten Vennevolds marker grønt lige så langt, som øjet rækker.

- Afgrøderne får et 9-tal lige nu. Det er svært at være pessimist, når det grønne spirer på markerne, siger han.

Han har et måske lidt overraskende ønske om at relativt lidt nedbør, men gerne mere kulde.

- Vi kunne godt bruge lidt frost. Det er både godt for jorden og bekæmper sygdomme og insekter, fortæller han til DR Midt & Vest.

Men vinteren er ikke helt ovre endnu, og der går lang tid, før man kan erklære det en god høst, tilføjer Carsten Vennevold.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094