23948sdkhjf

Bekymret Brian Mikkelsen frygter for handelskrig med USA

Amerikansk protektionisme kan starte en handelskrig med EU, der kan blive dyr for Danmark, siger minister.
USA's nye præsident Donald Trump har varslet, at han vil have arbejdspladser hjem til USA og har opsagt en stribe frihandelsaftaler.

Samtidig er en lov på trapperne i den amerikanske kongres, der vil lægge en de facto skat på import.

Det bekymrer Danmarks erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Han frygter, at de nye politiske vinde kan udløse en handelskrig med USA, der er Danmark vigtigste handelspartner uden for EU.

Blandt andet derfor er han i disse dage i Guds eget land.

- Jeg er bekymret over for den protektionisme, vi oplever i USA.

- Jeg har mødtes med en række toneangivende politikere for at appellere om, at USA fortsætter med at være garanten for - og fundamentet under - den liberale verdensorden, siger Brian Mikkelsen.

Mens præsident Donald Trump længe ukonkret har tweetet og talt for at straffe selskaber, der flytter produktion ud af USA, er der også en reel handelsbarriere på vej gennem USA's lovgivende forsamling, Kongressen.

Den såkaldte "Border Adjustment Tax" vil lægge en told på import til USA og på den måde stille amerikanske selskaber bedre end udenlandske.

- Vi vil fra europæisk og dansk side gøre alt for at overbevise den nye regering i USA om, at der er fordele ved frihandel og at man skal overholde Verdenshandelsorganisationens regler.

- Vi har ikke truffet en beslutningen i EU om, hvordan vi vil opfatte skatten. Men ud fra de snakke, vi har haft EU's handelsministre imellem, er jeg sikker på, at det vil blive opfattet som en handelshindring.

- Så indfører USA den skat, vil Europa blive nødt til at reagere. Og så starter vi lige så stille og roligt en handelskrig, som ingen har en interesse i, siger Brian Mikkelsen.

Specielt Danmark vil have det hårdt under en handelskrig. Eksporten til USA i form af varer og tjenesteydelser har for længst krydset 100 milliarder kroner.

- Det er stadig usikkert, om skatten kommer igennem Kongressen. Men sker det, så er det bekymrende for Danmark.

- Vi er en købmandsnation, der lever af at handle. Så det vil skade vores velstand og velfærd, hvis de protektionistiske vinde blæser mere op, siger erhvervsministeren.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079