23948sdkhjf

Politikere overvejer kunstnerafgift på smartphones

Et udvalg skal se på, hvordan kopiordning kan moderniseres, så den følger med den teknologiske udvikling.
Nik & Jay havde et kæmpehit med "Boing", og Mads Mikkelsen spillede skurken i en stor James Bond-film i 2006, da blankmedieordningen senest blev opdateret.

Ordningen sørger for, at blandt andet kunstnere og filmproducenter kompenseres for lovlig kopiering af musik og film i Danmark.

Dengang foregik kopieringen primært på cd'er, dvd'er og usb-stik, som man betalte en afgift til rettighedshaverne ved at købe. Og det gør man stadig den dag i dag.

Men siden har teknologien udviklet sig. Og regeringen har nu nedsat et udvalg, der skal undersøge, hvordan ordningen kan moderniseres.

Udvalgets arbejde skal være afsæt for en politisk ændring af den "forældede" ordning til efteråret, fortæller kulturminister Mette Bock (LA).

- Vi vil gerne have lavet en markedsanalyse, så vi kan se, hvad omfanget er, og hvilke medier man bruger. Skulle vi lave lovgivningen uden den viden, ville vi gøre det med bind for øjnene, siger ministeren.

Kulturministeriet vurderer i et kommissorium, at det er lagringsmedier som computere, smartphones og tablets, der "i overvejende grad" kopieres på.

Ifølge EU-lovgivningen har rettighedshavere ret til at modtage kompensation for lovlig privatkopiering af film og musik.

Men når forbrugere bruger telefonen eller tabletten til at opbevare filer, går rettighedshavere altså glip af kompensation, som reglerne er i dag.

- Vi skal selvfølgelig være i trit med EU-lovgivningen. Ordningen er lavet i en tid, hvor man brugte cd'er, usb-stik og sådan. Vi skal sikre, at rettighedshaverne får kompensation, siger Mette Bock.

Det kan betyde, at der kommer en afgift på blandt andet smartphones. Men ministeren mener ikke, det strider mod regeringens liberale principper.

- Jeg kan slet ikke sige, hvordan det lander endnu, lyder det fra ministeren.

- Som liberal er det jo ikke sådan, at man ikke synes, at de mennesker, som producerer noget, der bliver brugt, også skal have en form for kompensation eller betaling i forhold til borgernes forbrug, siger hun.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078