23948sdkhjf

It-kriminelle kræver løsepenge for at genåbne filer

Ransomeware har vokset sig stor inden for it-kriminalitet. Det koster at få genåbnet krypterede filer.
Der er gang i cyberspionage og fjendtlige angreb hos industrien, den offentlige sektor og på uddannelsesinstitutioner. Det viser den årlige undersøgelse, som Verizon har lavet om internetkriminalitet.

Mens cyberspionage nu udgør 21 procent af alle analyserede brud på datasikkerheden, så er angreb med ransomeware steget med 50 procent i forhold til sidste år.

Typen af disse it-brud ligger nu på en femteplads, hvor de tilbage i 2014 var helt nede på en 22.-plads.

Ransomwareangreb inficerer computeren via en mail, der krypterer harddisken. Når det er sket, kræver bagmændene "løsepenge" for igen at give adgang til de nu krypterede filer.

- Vi ser, at selskaber er nødsaget til at betale løsepengene for at få adgang til filerne igen, fordi de er absolut nødvendige for dem. Så i stedet for at sikre sig mod it-angreb, så ender de med at skulle betale løsepenge for at få adgang til data, siger Kaja Narum, nordisk it-sikkerhedsekspert hos Verizon.

Når man for ti år siden fik en virus på sin computer, så kommer ransomeware i dag ind på computeren på samme måde.

- Det krypterer simpelthen filerne, så man ikke har adgang til dem. Og efterfølgende får virksomheden så en mail med tilbud om, at filerne kan åbnes igen - fra de kriminelle, siger Kaja Narum.

Det er især de mindre virksomheder, der er udsat for it-angreb. Seks ud af ti af de virksomheder og organisationer, der angribes af it-kriminelle har mindre end 1000 ansatte.

- Men det er også de store, der er udsat. Og det er lige så ofte amerikanske som tyske eller nordiske virksomheder, der rammes, siger it-sikkerhedseksperten.

De tre brancher, som oplever flest brud på datasikkerheden, er den finansielle sektor (24 procent), sundhedssektoren (15 procent) og den offentlige sektor (12 procent), viser rapporten.

Verizons Data Breach Investigations Report bygger på analyser af 42.068 sikkerhedshændelser og 1935 bekræftede brud på datasikkerheden i 84 lande.

De mange data er leveret fra 65 offentlige og private sikkerhedsorganisationer verden over. Det er tiende gang, rapporten udkommer.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.118