23948sdkhjf

Ekspert advarer: Kamp om svin kan udsulte Danish Crown

Der er udbrudt krig om de danske svin, og det kan føre til opslidende priskrig, lyder det fra seniorrådgiver.
Der er lagt op til kamp om de danske grise, efter at Danish Crown har lanceret en vækstpakke, som skal skaffe flere leverancer til slagterierne.

Det vurderer seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Sektion for Produktion, Markeder og Politik ved Københavns Universitet.

- Det er tegn på, at de mangler leverancer og har anlæg, der kører for halv kraft. Der er simpelthen brug for flere svin for at skabe en bedre økonomi i produktionen, siger Henning Otte Hansen.

Danish Crown har bebudet, at man vil give en kontant bonus på 50 øre per kilo svinekød, som andelshaverne leverer ud over det aftalte.

Desuden vil man indføre et tillæg til nye leverandører på 30 øre per kilo.

Konkurrenten Tican, der ejes af den tyske kødkoncern Tönnies, har for få uger siden lanceret et lignende initiativ.

- Danish Crown har i flere år været klemt og ramt af tilbagegang i leverancerne.

- At Tönnies så har indført den her belønning har nok været dråben, der har fået Danish Crown til at sige, at de nu for alvor melder sig ind i kampen for at tiltrække flere leverancer, siger Henning Otte Hansen.

Danish Crown indfører præmieringen for at sikre, at flere svin slagtes herhjemme frem for at blive sendt til udlandet.

Hvis der ikke kommer flere svin til slagtning, står koncernen over for endnu en slagterilukning, lyder det.

Henning Otte Hansen spår, at det nye initiativ nok skal omsætte sig i flere leverancer af svin til koncernens slagterier.

Alligevel frygter han, at priskrigen kan blive en kortsigtet gevinst for landmændene, fordi de trækker penge ud af deres eget andelsejede slagteri uden at være sikker på, at kødet kan sælges til højere priser.

- Man kan godt frygte en vedvarende priskrig, der kan udsulte virksomheden. Det er grundlæggende uheldigt. Der skal også være et marked for de her prisstigninger og nogle, der gerne vil købe det lidt dyrere svinekød, siger Henning Otte Hansen.

Danish Crown er verdens største eksportør af svinekød og Europas største producent af svinekød.

Virksomheden har cirka 7600 andelshavere og modtager cirka 14,5 millioner svin og søer om året fra leverandører i Danmark.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079