23948sdkhjf

Kunder vil i stor stil betale med kontanter

Digitalisering fortsætter - men kontanter er stadig et meget brugt betalingsmiddel
I løbet af de sidste ti år er forbrugernes brug af traditionelle betalingsmidler, som kontanter, faldet markant til fordel for betalingskort og digitale betalinger.

Det skyldes ifølge konsulenthuset PwC (Price Waterhouse Cooper) først og fremmest den massive vækst for e-handel og den digitale udvikling, som har fundet sted igennem de seneste år.

Beløbet stiger
Men kontanter er stadig et vigtigt betalingsmiddel for de private forbrugere. Og den samlede værdi, der er i omløb i form af pengesedler, er også rent faktisk steget de seneste år - og stiger stadigt.

- Udviklingen viser, at der fortsat er brug for adgang til kontanter, og den finansielle sektor kan med fordel fastlægge klare strategier for håndtering af kontanter, forklarer seniorkonsulent i PwC Johan Christian Hilsted i en anbefaling til, hvordan den finansielle sektor bør håndtere kontanter, samtidigt med at de er med til at bekæmpe hvidvask af penge.

Udviklingen blandt betalingsmuligheder viser et fortsat behov for adgang til kontante midler, slår PwC fast.

Mobile Pay presser kontantbetalinger
I følge konsulenthuset viser data fra Danmarks Statistik og Betalingsrådet ganske vist, at 85 procent af værdien af alle forbrugstransaktioner er knyttet til betalingskort, hvoraf Visa/Dankort udgør den væsentligste andel.

Men de kontante betalinger udgør 15 procent, hvilket er en halvering af værdien i perioden fra 2009 til 2016. Især forrige år - i 2015 - så man et dyk i værdien af kontante transaktioner. Og det skyldes ifølge PwC, at MobilePay netop i det år havde sin største vækst.

Vokser på trods
Til trods for kontanters aftagende rolle i forbrugstransaktioner i detailhandelen viser tal fra Nationalbanken en stabil vækst i det samlede kontantomløb – samtidig med et markant fald i antallet af hæveautomater.

- Efterspørgslen efter kontanter er vokset med 2,59 procent om året, hvilket er hurtigere end privatforbruget, der oplevede en årlig gennemsnitlig vækst på 1,84 procent mellem januar 2009 og juni 2016. Det viser en stigende – om end beskeden – tendens til at bruge kontanter til betalinger, forklarer Johan Christian Hilsted fra PwC i anbefalingen til finanssektoren om, hvordan de bør håndtere udviklingen i brug af kontanter.

Samlet set er kontantomløbet øget på trods af reduceret tilgængelighed, bl.a. som følge af færre bankfilialer og hæveautomater.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.422