23948sdkhjf

Høje afgifter sender danskerne over grænsen

4 ud af 10 danskere forventer at køre over grænsen denne sommer for at købe sodavand, slik og øl.
Danskerne er fortsat vilde med at grænsehandle. En ny befolkningsundersøgelse, som Norstat har lavet for Dansk Erhverv, viser, at 40 pct. af danskerne har grænsehandlet inden for de seneste seks måneder.

Et tilsvarende antal forventer at svinge forbi en tysk grænseshop i løbet af sommeren.

Det er særligt nydelsesmidler som sodavand, slik og øl, der hitter. Grænsehandlen betyder en mindre omsætning for de danske butikker og tabte indtægter for staten.

Det skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

- Vi har i Danmark skabt et moms- og afgiftssystem, som øger danskernes incitament til at handle syd for grænsen, og det er meget problematisk, for grænsehandlen koster staten dyrt i form af tabt provenu fra moms og afgifter, ligesom den danske detailhandel går glip af væsentlig omsætning, siger Lisa Gundsø, politisk konsulent hos Dansk Erhverv, og fortsætter:

- Man kan ikke fortænke danskerne i at ville spare penge – og at de gerne kører flere timer for at grænsehandle, fortæller os, at vores afgiftsniveau er alt for højt. Afgiftsniveauet resulterer i konkurrenceforvridning, fordi vores tyske naboer kan sælge deres varer langt billigere.

Den seneste grænsehandelsrapport fra Skatteministeriet viste, at grænsehandlen og den illegale handel med sodavand, slik, øl, vin og spiritus udgjorde knapt 4 mia. kr. i 2015, hvoraf handlen med slik og chokolade udgjorde næsten en femtedel.

De mange gentagne forhøjelser af netop slik- og chokoladeafgiften har øget grænsehandlen for netop disse varer med ca. 44 pct. fra 2011 til 2015 ifølge Skatteministeriets opgørelse.

Denne tendens bekræftes også af Dansk Erhvervs befolkningsanalyse, hvor ligeledes slik og chokolade rangerer højt på danskernes indkøbslister.

Ud af de, der forventer at grænsehandle i løbet af sommeren, har 79 pct. peget på, at de forventer at fylde indkøbsvognene med slik og chokolade.

Dette er kun overgået af, at 82 pct. forventer at købe sodavand.
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109