23948sdkhjf

OVERBLIK: Æg med kakerlakgift når danske caféer og kantiner

Europæisk æggeskandale ruller. I Danmark er der fundet 20 ton æg forurenet med insektgift.
En europæisk æggeskandale af store dimensioner ruller. Omkring 200 æggeproducenter har sprøjtet med et middel mod lus og hønselopper, der var iblandet giftstoffet fipronil.

Indtil videre er 20 tons kogte og pillede æg, der er forurenet med stoffet, fundet i Danmark.
Læs mere her:

* Millioner af æg er de seneste uger blevet trukket tilbage fra butikshylder i blandt andet Holland, Tyskland, Belgien og Sverige.

* Æggene kan være forurenet med giftstoffet fipronil. Det bruges som insektmiddel mod lus, lopper og mider.

* EU-regler forbyder brug af stoffet på dyr, der skal ende på middagsbordet. Det kan nemlig være skadeligt for mennesker.

* Efterforskningen af skandalen tyder på, at stoffet er endt i æggene, fordi der er solgt sprøjtemiddel fra Holland, der har været blandet op med det ulovlige giftstof.

* Omkring 200 ægproducenter i blandt andet Belgien og Holland brugte det.
* Hollandsk politi har torsdag anholdt to personer i sagen.

* Torsdag gennemførte efterforskere i Holland og Belgien koordinerede ransagninger.

* Samarbejdet mellem myndighederne kommer, efter at Belgien har beskyldt Holland for at have kendt til problemet med fipronil i æg siden november 2016.

* Det er først i juli 2017, at Holland har informeret Belgien om problemet.

* Fipronil er ikke tilladt i landbruget i Danmark, hvor det kun bruges til skadedyrsbekæmpelse af for eksempel kakerlakker.

* I første omgang har Fødevarestyrelsen i Danmark meldt ud, at man trygt kan købe friske æg i de danske butikker. Der sælges nemlig hovedsageligt danske æg i de danske butikker.

* Men efterfølgende har EU's fødevaredetektiver sporet forurenede æg i Danmark. Først var det 40 kogte og pillede æg hos en midtjysk bager, der indeholdt giftstoffet.

* Siden er der fundet i alt 20 ton forurenede æg hos virksomheden Danæg fra en belgisk underleverandør. Æggene er kogte og pillede og typisk solgt til blandt andet kantiner, køkkener, caféer og cateringvirksomheder.

* Flere af de forurenede æg kan dukke op, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Kilder: Fødevarestyrelsen, AP, Reuters, AFP.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078