23948sdkhjf

Rygelov skabte kulturrevolution for 10 år siden

Tirsdag er det 10 år siden, at rygeloven trådte i kraft
Der var engang, da tobaksrøg var uundgåeligt. Hvor det var lige så naturligt at byde på en cigaret som en kop kaffe, og hvor askebægrene var fyldte i hjemmene og på kontorerne.

Men det ændrede sig for 10 år siden. Den 15. august 2007 trådte en lov om røgfri miljøer i kraft og sendte chokbølger gennem det rygende Danmark.

Fra den ene dag til den anden måtte rygere på arbejdspladser, serveringssteder og institutioner pludselig ud i den friske luft for trække nikotinholdig røg ned i lungerne, således at man ikke tvang omkringværende mennesker til at indånde skadelige dampe.

Loven er i dag, 10 år efter, en omstridt fødselar, der har ændret normen for tobaksrygning fundamentalt, fortæller Niels Them Kjær, som er projektchef for tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse.

- Vi er gået fra 24 procent rygere til 16 procent i dag. Loven var egentlig tiltænkt at beskytte ikke-rygere mod passiv rygning, men en positiv sideeffekt var, at mange også syntes, det var træls at skulle ud i regnen for at ryge. Det er en kæmpe sejr på få år, siger Niels Them Kjær til Kristeligt Dagblad.

Rygeloven blev indført af en regering bestående af Venstre og De Konservative. Dengang kæmpede en stor del af rygerne i røg og damp for at bibeholde retten til at ryge indendørs, men den holdning er vendt på hovedet. I dag synes selv mange af de inkarnerede rygere, at forbuddet mod indendørs rygning er en god idé, siger Niels Them Kjær.

- Loven skabte en kulturændring i Danmark, som har medført en hovedregel i dag om, at man går udenfor og ryger. I dag er det et meget lille mindretal, der er imod loven, selvom den var meget omdiskuteret i 2007, siger Niels Them Kjær.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109