23948sdkhjf

Kun hver tredje får job efter virksomhedspraktik

Privat løntilskud virker bedre end virksomhedspraktik, viser nye tal. Alligevel sender kommunerne flest i virksomhedspraktik. Det er lettere, siger forsker.
Hvis du er arbejdsløs og vil øge din chancer for at få et arbejde, så skal du gå efter et privat løntilskudsjob. Det giver nemlig den højeste beskæftigelse af alle former for aktivering: Tre måneder efter et privat løntilskudsjob er mere end seks ud af 10 i arbejde, viser tal fra Jobindsats.dk.

Det skriver Fagbladet 3F .

I den anden ende ligger virksomhedspraktik som en af bundskraberne. Her er kun godt tre ud af 10 i arbejde tre måneder efter aktivering.

På trods af det sender kommunerne flere og flere ledige i virksomhedspraktik - og ikke flere i privat løntilskud.

Sidste år fik 7.500 privat løntilskud og over 44.000 virksomhedspraktik.

Forskningsleder Jacob Nielsen Arendt fra Rockwool Fondens Forskningsenhed mener, at tallene snyder lidt, idet man ikke ved, hvor hurtigt folk var kommet i arbejde uden aktivering. Han siger også, at anden forskning viser, at virksomhedspraktik ser ud til at have en effekt. Men han er enig i, at privat løntilskud har bedst effekt.

- Det er ærgerligt, at dét der ser ud til at være allermest effektivt, er faldende. Men privat løntilskud er mere krævende for kommunerne at etablere, mens det er lettere at etablere en virksomhedspraktik, som er kortere, og gratis for virksomhederne, siger Jacob Nielsen Arendt.

I sidste uge fortalte Fagbladet om tjeneren Morten på 58 år, der efter et langt arbejdsliv i hotel- og restaurationsbranchen kom i virksomhedspraktik som tjener. På baggrund af sagen kalder SF’s politiske ordfører Karsten Hønge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i samråd om sagen.

Det er ikke første gang, der er ballade om virksomhedspraktikken. Blandt andet har forbundet HK kritiseret Dansk Supermarked for at udnytte ledige som gratis arbejdskraft. Der har også tidligere været eksempler fremme om ledige, der er blevet sendt i praktik indenfor deres eget fag.

- Mange ledige er glade for virksomhedspraktik, hvis de for eksempel gerne vil afprøve en ny branche. Så er det en fin mulighed, siger forretningsfører i 3FA, Eva Obdrup.

- Så længe praktikkerne ligger indenfor reglerne – nemlig at give ledige mulighed for at afklare deres beskæftigelsesmål, eller teste deres sproglige, sociale eller faglige kompetencer - er det fint. Men sådan er det ikke altid, og misbrug skal selvfølgelig stoppes, understreger hun.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141