23948sdkhjf

Økonomer: Dansk eksport lider under stærk dansk kronekurs

En styrket valuta og højere lønninger har presset eksporten, der er faldet i juli.
Den danske vareeksport faldt med 1,4 procent i juli. Og virksomhederne kan takke en stærk dansk krone for mavepusteren, mener økonom Tore Stramer fra Nykredit.

- Forklaringen er helt nærliggende, at den danske krone er blevet mærkbart styrket over for en række af vores vigtigste samhandelsvalutaer her i starten af året, siger han i en skriftlig meddelelse.

- Det betyder, at de danskproducerede varer nu fremstår dyrere på vores eksportmarkeder.

Som eksempel henviser han til, at handlen til USA er faldet med 8,1 procent de sidste tre måneder.

Samme konklusion når Bjørn Tangaa Sillemann, der er analytiker hos Danske Bank. Han vurderer, at danske varers konkurrenceevne presses af både kronens kurs men også af lønudviklingen i Danmark.

- Hvis vi kigger lidt fremad, så kan de danske eksportører begynde at møde lidt modvind den kommende tid oven på euro- og dermed kronestyrkelsen på det seneste, siger han.

- Kombineret med at danske lønninger vokser hurtigere end udlandets, så svækker det konkurrenceevnen herhjemme.

Sydbanks cheføkonom, Niels Rønholt, mener, at der kan være god grund til at holde et vågent øje på eksporttallene.

- Dagens eksporttal er ikke decideret dårlige, men opturen for eksporten ser mere og mere ud til at være stoppet, siger han i en skriftlig udtalelse.

- Samme konklusion lavede vi i går på tal for industriproduktionen, og tillidsindikatoren for industrien er samtidig faldet tilbage på det seneste.

- Lige nu ser det klart ud til, at dansk økonomi bremser lidt op.

Hos Dansk Erhverv og Dansk Industri udtrykker ledende økonomer ikke bekymring. Dansk Erhverv peger på voldsomme udsving i handlen med Storbritannien, mens Dansk Industri kalder tallene et "bump på vejen."

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078