23948sdkhjf

Smertestillende medicin sættes under skarp overvågning

Lægemiddelstyrelsen vil holde bedre øje med forbrug og udskrivning af smertestillende medicin som tramadol.
Det stærke smertestillende medicinpræparat tramadol og andre lignende typer medicin sættes nu under skærpet overvågning af sundhedsmyndighederne.

Det skriver DR.

- Vi indfører nu et overvågningstiltag, hvor vi har mulighed for at overvåge forbruget og udskrivningsmønsteret af den allerstærkeste type smertestillende medicin, der findes i Danmark, siger medicinsk enhedschef og overlæge Nikolai Brun fra Lægemiddelstyrelsen til DR.

Tramadol har været i søgelyset hen over sommeren. Flere medier har skrevet om, at medicinen kan være afhængighedsskabende.

Medicinen har været på markedet i Danmark siden 1990'erne og sælges under flere forskellige navne, herunder Dolol, Nobligan og Mandolgin.

De fleste mærker angiver i medicinpakkerne, at risikoen for afhængighed er lav eller meget lav.

Men det er ikke den oplevelse, man har på blandt andet en række misbrugscentre og smerteklinikker landet over, skriver DR.

I en DR-dokumentar sendt denne sommer advarede klinikkerne om, at mange patienter er dybt afhængige af det syntetiske stof.

Som reaktion på kritikken indførte Lægemiddelstyrelsen en skærpet indberetningspligt for stoffet med virkning fra den 11. september.

Lægerne har således i knap en måned haft pligt til at indberette alle formodede bivirkninger ved stoffet. Og siden har Lægemiddelstyrelsen modtaget 49 indberetninger om tramadol.

Det er lige så mange, som styrelsen har fået om stoffet gennem de seneste 20 år tilsammen.

En tidligere opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen har vist, at antallet af tramadolbrugere fra 2001 til 2013 steg med cirka 70 procent.

Hos Forbrugerrådet Tænk har man længe ment, at informationsniveauet om stoffer som tramadol har været for ringe.

Derfor mener man også, at det er på tide, at medicinen nu sættes under skærpet opsyn.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.297