23948sdkhjf

Rådvilde smertepatienter: Cannabis-forsøg kan smuldre, før det er begyndt

Det er stort set umuligt at finde en læge, der vil udskrive cannabisolie, når forsøg starter, viser ny rundringning.
I fire uger har flexjobber og tidligere sygeplejerske Dorthe Heilskov fra Holstebro taget cannabisolie, som hun køber på en udenlandsk hjemmeside.

Hun lider af fibromyalgi og leddegigt, som giver voldsomme smerter i blandt andet fingre, albue, skuldre og læn.

- Det virker fantastisk. Jeg kan nu sove om natten og har klaret mig uden min almindelige gigtmedicin siden 13. august, siger Dorthe Heilskov til DR P4 Midt & Vest .

Fra 1. januar 2018 giver Sundheds- og Ældreministeriet udvalgte patientgrupper mulighed for at få ordineret cannabisolie hos egen læge i en fire-årig forsøgsordning.

Men stort set ingen læger vil udskrive olien. Det viser en rundringning, som DR har foretaget blandt samtlige regionale formænd hos PLO, Praktiserende Lægers Organisation.

Lægerne vil ikke tage ansvaret for at udskrive recepter på medicin, hvor der ikke er en videnskabelig dokumentation for virkning og bivirkninger, lyder det.

En udmelding som skuffer Dorthe Heilskov.

- Som tidligere sygeplejerske kan jeg udmærket forstå mekanismen bag lægernes afvisning. Men jeg har store problemer med at tåle almindelig gigtmedicin og kan heller ikke tåle almindelig smertestillende medicin. Jeg kan ikke få mit liv til at fungere uden cannabisolie, siger hun.

Lise Høyer, som er formand for PLO i Region Midtjylland, forudser, at kun ganske få læger vil gå med i forsøgsordningen. Hun vil i hvert fald ikke selv udskrive cannabisolie.

- Når jeg udskriver en recept, har jeg ansvar for virkning og bivirkning, og hvordan det virker sammen med den øvrige medicin. Den viden har jeg ikke, siger Lise Høyer.

Hos Annemette Knudsen Alstrup, formand for PLO Nordjylland, er holdningen den samme.

- Der vil efter min bedste overbevisning være forsvindende få praktiserende læger, der tør tage det ansvar at udskrive medicinsk cannabis, siger hun.

Dermed risikerer hele grundlaget for forsøget at smuldre.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11