23948sdkhjf

Butikker på Nørrebro trodser bandekonflikt og sætter julelys op

Nørrebro står til knæhaserne i skudepisoder og bandeopgør.

Udrykningskøretøjernes sirener er på overarbejde og turisterne tør ikke bevæge sig over Dronning Louises Bro.

Men på Elmegade, der ligger centralt på Nørrebro, et stenkast fra Blågards Plads, har ”Foreningen Elmegade Kvarteret” taget kampen op mod balladen og den dårlige stemning.

Her er sammenhold og troen på hygge blevet en realitet, der blandt andet signaleres ved, at gaden for første gang nogensinde har fået sat julelys op.

Det skal være med til at værne om hyggen og skabe et positivt billede af Nørrebro udadtil.

Nu har troen på at kunne og ville sammen i fællesskab, bragt de lokale forretningsdrivende sammen i den lille gade, Elmegade, der ligger mellem Nørrebrogade og Sankt Hans Torv.

Gennem effektivt foreningsarbejde i den i øvrigt nyere ”Foreningen Elmegade Kvarteret” er den klassisk hyggelige kulturinstallation med julelys i gaderne, blevet en realitet.

Også selvom ”storebroren” Nørrebrogade droppede at sætte julelys op i fjor, er Foreningen Elmegade Kvarteret overbeviste om, at det er en god satsning og ser frem til at gå julen i møde i et nyt lys.

- Det er skønt! Der har over flere år været talt om at få julelys i Elmegade og det er nu lykkes os på fælles front at gå sammen og blive enige om at få sat julelys op i gaden. Vi har fået støtte fra Nørrebros Lokaludvalg, så vi i år kan få peppet gaden op og gøre Elmegade mere attraktiv og hyggelig for alle dem der kommer på Elmegade, om det er for at shoppe eller blot gå en tur i området, siger Nikolaj Vang, partner i tøjbutikken Packyard der ligger på Elmegade 22.

- Det kræver noget at samle 40-50 erhvervsdrivende, der alle sammen har lokale butikker og er lokal forankret. Butiksejeren står typisk selv i butikken, så det med at finde tid og økonomisk overskud til at få sådan et projekt sat i søen, har krævet et ret stort koordineringsarbejde. Alle skal kunne enes om at få det op at køre og det er vi vildt stolte af, har kunnet lade sig gøre. Vi hygger os rigtig meget sammen i foreningen og det med at kunne gøre noget kollektivt for gaden og ikke kun for egen vindings skyld, er stort, fortsætter han.

Hvem har betalt for julelysene?

- Alle er med på vognen. Det er primært alle butikker og caféer i gaden, der har spyttet i kassen. Det er bestemt ikke et billigt at få sat 11 lange wirer op på tværs af gaden med store julestjerner, julegran og LED pærer op. Og pillet det forsvarligt ned igen. Derfor er vi også glade for, at Nørrebros Lokaludvalg har støttet op både organisatorisk men også med en mindre økonomisk opbakning.

- Så er det jo heller noget nyt, at Nørrebro har været ramt af nogle uheldige episoder på det sidste, hvilket til tider har gjort det lidt stille i gaderne. Og det vil vi faktisk gerne gå til kamp imod. Det gør vi blandt andet med de nye julelys i Elmegade, der udtrykker en hyggelig stemning og positiv kultur omkring gaden, hvor det ikke ligefrem er et ideelt sted at køre hen og åbne ild. Med den her tilgang og relativt simple ting som julelys i gaden, er vi helt klart med i bevægelsen omkring at tage Nørrebro tilbage. Det her er vores lokalområde. Vi vil gerne kunne have det godt i vores gade, vi vil gerne hygge os i vores gade, så det gør vi, afslutter Nikolaj Vang.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078