23948sdkhjf

Patientforeningen efterlyser overblik: Lav en liste over cannabis-læger

Det er svært at finde læger, som vil udskrive medicinsk cannabis, mener Patientforeningen.
Der bør laves en liste over de læger, som ved noget om medicinsk cannabis, og som gerne vil udskrive det til deres patienter. Det foreslår Patientforeningen.

Fra i år er det nemlig i princippet muligt at få medicinsk cannabis på recept som smertelindring - som en forsøgsordning. Men langt de fleste praktiserende læger nægter at udskrive det til deres patienter, fordi der ikke er tilstrækkelig videnskabelig dokumentation for virkning og bivirkninger.

Nu foreslår Patientforeningen, at praktiserende læger, der gerne vil udskrive medicinsk cannabis, skal skrives på en liste, så andre praktiserende læger kan henvise patienter til dem.

- Det dur jo ikke, at man giver folk en mulighed, som de så ikke kan få, fordi lægerne ikke vil være med til det. Derfor synes vi, at det vil være en fornuftig løsning at lave, så man kan være sikker på at komme hen til en læge, som giver dig den information, som du har behov for, siger formand Nicolai Bang til DR P4 Midt & Vest.

Gigtpatient Dorthe Heilskov fra Holstebro har selv ledt med lys og lygte efter en læge, der ville hjælpe hende med at få cannabis på recept.

- Som udgangspunkt synes jeg, det er en rigtig god idé, hvis det er nogen, der ved lidt mere om det, end almenlæger generelt ved, siger hun til DR P4 Midt & Vest.

Fordelen ved, at smertepatienter kommer til en praktiserende læge, der gerne vil udskrive cannabis, er også, at den læge typisk ved mere om den behandlingsform end den gennemsnitlige lægekollega, mener Nicolai Bang.

Derfor ser han et potentiale i det, hvis praktiserende læger kan henvise til andre læger, som ved mere om emnet.

- Så har de læger ryggen fri, samtidig med at patienten får en neutral forklaring på, hvad det handler om, forklarer Nicolai Bang.

Dorthe Heilskov ville helst bruge sin egen praktiserende læge i stedet for en ny, som ikke kender hendes sygdomsbillede.

- Hvis min egen læge var godt klædt på, ville jeg jo synes, at det er min egen læge, der gør det. Hun har kendt mig i 25 år, så det er der jo ikke noget, der kan hamle op med, siger hun.

Hos de praktiserende lægers forening, PLO, siger formand Christian Freitag, at det naturligvis står enhver frit for at lave sådan en liste, men det bliver ikke med PLO som foregangsorganisation.

- Vi synes umiddelbart ikke, det er en rigtig god idé, siger han DR P4 Midt & Vest.

I udgangspunktet kan man nemlig ikke bare gå til en hvilken som helst anden praktiserende læge end ens egen, med mindre der er tale om akut sygdom.

- Vi praktiserende læger skal primært behandle de patienter, som er tilmeldt os. Så vi kan faktisk ikke behandle andres patienter med cannabis, selvom vi selv har indvilget i at udskrive det, forklarer han.

Han forudser også, at en liste over læger kan give enorm travlhed hos de læger, som godt vil forsøge sig med at behandle deres patienter med medicinsk cannabis.

- Så risikerer de at blive kontaktet af rigtig mange borgere, ægtefæller og pårørende, og jeg kunne forestille mig, hvis det bliver meget udbredt, at det kommer til at belaste den enkelte læge meget, siger han DR P4 Midt & Vest.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08