23948sdkhjf

Årsregnskabet: Fire måder, du kan bruge din revisor på

Revisor kan gå til dit regnskab med forskellig grad af grundighed. Hvor grundig han skal være , afhænger bl.a. af behovet hos dine samarbedjspartnere – f. eks. banken, eller leverandørerne.
Det er i denne tid og frem til 31 maj, at firmaer med kalenderåret som regnskabsår skal aflevere årsregnskab til selskabsstyrelsen og indberette til SKAT

Din virksomheds årsregnskab skal opstilles efter årsregnskabslovens krav. Virksomhedens ledelse er ansvarlig for at leve op til disse krav.

Det kræver, at du eksempelvis kender lovens note- og oplysnings- krav, at du kan periodisere dine indtægter og udgifter, og at du kan opgøre hensatte forpligtelser. Desuden skal du kunne foretage de rigtige regnskabsmæssige skøn over igangværende arbejder, debitorernes betalingsevne og -vilje og meget mere. Nogle gør dette arbejde selv, men mange bruger revisor for i højere grad at sikre sig, at regnskaber og indberetninger er som de skal være.

Alt efter dit og dine samarbejdspartneres behov for sikkerhed for, at oplysningerne i din virksomheds regnskab er retvisende, kan din revisor give fire forskellige erklæringer på årsregnskabet

Disse giver fire forskellige grader af sikkerhed for, at oplysningerne i dit selskabs årsregnskab er retvisende.
En assistanceerklæring giver udelukkende sikkerhed for, at årsregnskabet er opstillet efter årsregnskabslovens krav. Det er den mindste sikkerhed, du kan opnå med en erklæring på årsregnskabet. Den højeste grad af sikkerhed kan du opnå med en revisionserklæring, hvor revisor giver høj grad af sikkerhed for, at alle oplysningerne i årsregnskabet er retvisende. Derudover kan du få to erklæringer med begrænset sikkerhed om, at oplysninger i årsregnskabet er retvisende, nemlig review eller udvidet gennemgang.
Hvilken erklæring man har brug for, afhænger bl.a. af samarbejdsparterne – f. eks. banken, der skal vurdere om du kan få et lån eller kan udvide din kassekredit.

Her kan du læse om de fire forskellige erklæringer:

1. Din revisor kan hjælpe dig med opstillingen af regnskabet. Dette kaldes en assistanceerklæring, og en sådan giver ingen sikkerhed for, at informationerne i årsregnskabet er retvisende. Assistancen giver udelukkende sikkerhed for, at årsregn- skabet er opstillet i overensstemmelse med årsregnskabslovens krav.

2. Review af årsregnskabet giver begrænset sikkerhed for, at oplysningerne er retvisende. Et review er primært baseret på din revisors analytiske handlinger og forespørgsler til ledelsen. Din revisor foretager kun yderligere kontroller, hvis analyserne og forespørgslerne giver anledning til det.

3. Udvidet gennemgang giver begrænset grad af sikkerhed for, at oplysningerne er retvisende, men sikkerheden er højere end ved et review. Udover analytiske handlinger og forespørgsler til ledelsen, som ved et review, foretager din revisor nogle faste kontroller kaldet ’specifikke supplerende handlinger’.

4. Revision giver høj grad af sikkerhed for, at oplysningerne i din virksomheds årsregnskab er retvisende. I et revideret årsregnskab foretager din revisor analytiske handlinger, spørger ind til og udfører eksempelvis kontroller, eftertællinger og får eksterne bekræftelser for informationerne.

Du kan ikke få en højere sikkerhed for, at oplysninger i års- regnskabet er retvisende end ved at få det revideret af en god- kendt revisor, altså en statsautoriseret eller en registreret revisor
Vær opmærksom på, at større selskaber er omfattet af revisionspligt, og dermed skal have udført revision af deres årsregnskab.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11