23948sdkhjf

Svag svensk krone får priser på mad til at stige

Den svenske krone har ikke været så lav sammenlignet med euroen siden 2010. Forskellen medfører højere importomkostninger, hvilket blandt andet får priserne på frugt og smør til at stige.
Svensk industri klarer sig i øjeblikket godt. Mens den svenske krone er gået betydeligt nedad, er samarbejdet med udenlandske aktører gået tilsvarende opad, netop fordi den svenske krone er så lav, skriver nyhedsbureauet TT ifølge Øresund News .

På den anden side af medaljen finder man dog stigende omkostninger på import og andre services i eurozonen, hvilket leder til dyrere shoppingture for svenske forbrugere.

– Den svage krone ser ud til at lede til højere priser på fødevarer i Sverige sammenlignet med prisudviklingen for andre lande i eurozonen. Deres valuta harmoniserer handlen, siger Andreas Svensson, detailhandelsanalytiker ved HUI Research, til TT.

I løbet af de to første måneder i år steg priserne på fødevarer i den svenske dagligvarehandel med 2,2 procent sammenlignet med samme periode forrige år. I eurozonen steg priserne for samme kategori kun med 1,1 procent.

Det er særligt smør og olier, som er blevet dyrere i løbet af januar og februar – priserne er nemlig steget med 19 procent siden årsskiftet, hvilket primært skyldes forskellen i svensk og europæisk valutakurs, forklarer Andreas Svensson:

– Prisudviklingen for olier og fedt har været ekstremt meget højere i Sverige end i eurozonen. Valutakursen er en af forklaringerne, siger Andreas Svensson og tilføjer:

– Valutakursen er altid en vigtig faktor for prisen, når det gælder varer, som omsættes hurtigt, og som man skal importere mere af, siger han til TT.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094