23948sdkhjf

E-handel ændrer vores byer

E-handel har ikke bare ændret vores shoppingvaner – den har også indflydelse på logistikken, byplanlægningen og måden vi bygger på i byerne.

Omsætningen på e-handelsmarkedet øges stødt med 10-15 procent om året.

Det giver nye udfordringer for både byplanlæggere, detailhandlen og logistikvirksomheder, f.eks. i forhold til at levere varer til individuelle kunder frem for til at administrere afkast, lagerstyring i butikken og udbud af leveringsmuligheder.

- E-handel har givet forbrugeren en ny form for bekvemmelighed, og det har betydet en helt ny forbrugeradfærd. Kunderne bestiller ofte flere forskellige størrelser og modeller, hvorefter de returnerer det, der ikke passer, eller det de ikke kan lide. Prøverummet er så at sige flyttet fra butikken og ind folks hjem, fortæller Robert Sommar, der er transport- og logistikekspert hos Sweco, i en pressemeddelelse.

Robert Sommar er en af ekspertere bag Sweco-rapporten ”Signed, Sealed, Delivered - Analyse af e-handels påvirksning på byområder”.

Den samlede effekt af den forøgede net-handel er stadig ikke fuldt afdækket, men det står klart, at ineffektivitet i de løsninger, vi anvender i dag, fører til unødvendig stigning i både trafikbelastning og forurening.

Som en konsekvens af de nye indkøbsvaner spår Sweco, at detaillokalet står over for at skulle genopfinde sig selv, og traditionelle butikker i højere grad vil blive erstattet af showrooms.

Samtidig vil den struktur og funktion af lagre, terminaler og indsamlingssteder, vi kender i dag, samt logistikfunktionen i lejlighedsbyggerier og individuelle boliger højst sandsynligt også ændre sig som følge af den stigende e-handel.

- Ineffektiviteten i de løsninger, vi har i dag, viser et tydeligt behov for nytænkning og identificering af effektive løsninger til distributionsprincipper, strategier og design i fremtidens forsyningskæder. Samtidig med at disse løsninger skal integreres i bystrukturerne, konkluderer Robert Sommar.

Baggrund

Rapporten er del af en række videnrapporter, kaldet Urban Insight, skrevet af eksperter fra Sweco, der deler deres viden om forskellige aspekter af byudvikling fra borgernes perspektiv. 

Læs hele rapporten her 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109