23948sdkhjf

Rivende TV-udvikling gennem 50 år med fodbold-VM

Fra 20 tommer og farve-TV som luksus i 1970’erne, til supertynde og smarte 4K OLED-fladskærme på 55 tommer i dag. Fjernsynet har udviklet sig mindst lige så meget som fodboldspillet de sidste 50 år.

Hos Elgiganten mærker man tydeligt, at en af årets største TV-begivenheder står for døren.

- Vi plejer at se solide hop i TV-salgstallene i ugerne og dagene før store sportsarrangementer som fx de olympiske lege og store fodboldmesterskaber som EM og VM, og det har vi så afgjort også set denne gang. Det er især de større modeller, der er populære i år. Faktisk er andelen af solgte 65” fladskærme fordoblet i forhold til samme periode sidste år, men også 55” er en meget populær størrelse, siger Thomas Overgaard, salgschef for audio/video i Elgiganten.

Større og lidt dyrere fladskærme

Folkestørrelsen, altså TV-størrelsen som de fleste danskere ender med at tage med sig ud af butikken, ligger nu mellem 55 og 65 tommer.

Thomas Overgaard fra Elgiganten fortæller, at OLED-modeller også er i færd med at blive mere populære, og at 10 procent af alle fladskærme, som elektronikkæden nu sælger, har denne teknologi.

Elgigantens kunder bruger også lidt flere penge end tidligere, når de først køber ny fladskærm, og gennemsnitsprisen på apparaterne der sælges er steget med over 10 procent sammenlignet med sidste år.

Desuden er næsten alle de fladskærme, som danskerne i dag køber, Smart-TV med 4K-opløsning.

Man skal dog ikke mange verdensmesterskaber tilbage, før TV-markedet og teknologien så helt anderledes ud.

Farve-TV var luksus

Året er 1970 og fodbold-VM bliver afholdt i Mexico.

Pelé dominerer mesterskabet, mens sort-hvid-TV’er på 20 tommer er den rene luksus hjemme i stuerne.

Er man heldig og har adgang til de allernyeste produkter kan man imidlertid for første gang se en VM-finale i farver, hvor Brasilien vinder 4-1 mod Italien.

Fire år senere vinder Vesttyskland 2-1 mod Holland i finalen, i et mesterskab som sejrherren selv er vært for. Farve-TV’et har på det tidspunkt i højere grad gjort sit indtog i de danske hjem, og standardskærmen er blevet lidt større. 25 tommer er den såkaldte folkestørrelse nu.

Hopper vi frem til 1980’erne, hvor Italien tager pokalen i Spanien i 1982 og Argentina vinder 3-2 mod Vesttyskland i 1986 i Mexico, så er standard-TV ’et blevet større endnu engang, og det er nu 28 tommer som er den fremherskende størrelse.

- Det man skal huske på er, at i 1980’erne var fjernsynet i de fleste stuer baseret på billedrør. Disse bestod af glas og indeni var der et vakuum som elektronerne kunne bevæge sig i. Selve væggene på disse apparater skulle være tykke, og det begrænsede naturligt størrelsen på røret til 29 til 32 tommer på grund af vægt og pris, siger Thomas Overgaard, salgschef for audio/video i Elgiganten.

Han minder også om, at opløsningen i de analoge PAL-billeder fra disse fjernsyn ikke egnede sig specielt godt til større skærme.

Plasmaen dukker op

Spoler vi lidt frem i tiden - til begyndelsen af år 2000 – så er de første såkaldte plasma-skærme begyndt at dukke op på markedet, og fjernsynet vi finder i danske fodboldfans’ hjem er vokset et nøk mere.

Til VM i 2002, som Sydkorea og Japan arrangerer sammen, vinder Brasilien 2-0 i finalen mod Tyskland.

Fire år senere er det Italien, der render med VM-pokalen - efter at have slået Frankrig på straffesparkskonkurrence i finalen - og nu er fladskærmene for alvor ved at få fodfæste i Danmark.

Bestselleren er nu på 32 tommer.

Hopper vi endnu et par fodbold-VM frem er vi nu kommet til årets mesterskab i Rusland, hvor OLED, Smart-TV og 4K-opløsning er de centrale begreber.

Og selv om meget har forandret sig siden 1970’erne, så er der stadig enkelte ting, der er helt ved det gamle. 50 år efter Pelés tryllerier ved VM i Mexico, ja, så er Brasilien igen favorit til at hente pokalen hjem. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.291