23948sdkhjf

Populært skumlegetøj trækkes tilbage fra butikkerne

12 udgaver af legetøjet squishies er direkte skadelige for børn, skriver Miljø- og Fødevareministeriet.

Pandaer, pomfritter, doughnuts og katte. Squishies fås i mange varianter og er i løbet af kort tid blevet meget populære blandt børn.

Men mange af dem er fyldt med farlige kemikalier. Det viser test lavet af Miljøstyrelsen.

Derfor bliver 12 udgaver af det populære skumlegetøj nu trukket tilbage fra butikkerne.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

De 12 squishies, der er testet, er købt i BR, Kvickly, Chao Chao, Føtex og netbutikkerne shopfree, Wish.com og squishyshoppen.dk.

Alle afgav kemiske stoffer i så høje koncentrationer, at der for nogle stoffer kan være en høj risiko, hvis børn eksempelvis sover med squishies eller har mange af dem stående på værelset.

Stofferne, der er blevet fundet i Miljøstyrelsens test, kan være irriterende for slimhinder og øjnene, skadeligt for leveren og forplantningsevnen og kræftfremkaldende.

- Når man tester 12, og alle 12 falder ud på en rigtig dårlig måde, så blinker advarselslamperne ikke bare - de lyser konstant.

- Det er helt uacceptabelt, at der bliver solgt legetøj i Danmark, som kan skade børn. Det er branchens ansvar, at de produkter, der bliver solgt, er lovlige og fri for skadelig kemi, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

De 12 produkter, der er testet, bliver nu overdraget til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, som vil sikre, at produkterne bliver fjernet fra markedet og vurdere, om der er grundlag for en politianmeldelse.

Der kan politianmeldes, når der er tale om grove overtrædelser, og denne vurdering vil Kemikalieinspektionen nu foretage.

Resultaterne af Miljøstyrelsens test bliver sendt til resten af EU, så alle medlemslande bliver opmærksomme på problemet.

- Det skal gøres meget klart for dem, der importerer legetøj, at det er deres ansvar at sikre, at det er ordentlige produkter, der står på hylderne.

- Derfor vil jeg nu se på mulighederne for, at Kemikalieinspektionen kan udstede administrative bøder med det samme, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Efter Miljøstyrelsens test stopper Top-Toy, der har BR og Toys'r'Us i Danmark, med at sælge alle squishies i alle koncernens butikker i hele Norden.

Også Salling Group, der ejer Føtex, Bilka og Netto, stopper salg af det indtil nu meget populære skumlegetøj.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.317