23948sdkhjf

Hver 10. dansker mener det er ok at streame og downloade ulovligt

Ny analyse fra Dansk Erhverv om danskernes brug af ulovlig streaming og downloads viser, at der fortsat er et stort problem med danskernes holdning til denne type af lovovertrædelser.

Det er lige så ulovligt at downloade eller streame en film eller en sang via en ulovlig hjemmeside, som det f.eks. er at køre i bus eller tog uden en billet eller at stjæle slik i et supermarked.

Men det mener danskerne bare ikke, viser ny analyse fra Dansk Erhverv.

Her angiver 11 pct. af de adspurgte, at det er i orden at streame eller downloade indhold ulovligt.

Analysen, som kortlægger danskernes brug af ulovlige tjenester til streaming og downloading, viser et fortsat højt niveau på 10 pct. af danskerne, som siger, at de enten har streamet eller downloadet ulovligt indenfor de seneste 12 måneder, og det er problematisk, mener chefkonsulent i Dansk Erhverv, Charlotte Enevoldsen:

- Det er tankevækkende, hvor udbredt ulovlig download og streaming er – på trods af det store udbud af lovlige tjenester, der giver danskerne let adgang til musik og film. Det betyder desværre, at de lovlige tjenester skal konkurrere med det illegale marked, og den ulovlige streaming og download er lig med tabte indtægter virksomheder der beskæftiger sig med musik, film mv., siger hun.

 Godt at indsats samles i SØIK

Derfor ser Dansk Erhverv også positivt på, at bekæmpelsen af lovovertrædelser der omhandler immaterielle rettigheder – også kendt som IPR-kriminalitet (Interlectual Property Rights) – nu lægges i hænderne på Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

 - Det er en rigtig god nyhed, at justitsministeren har lyttet til problemerne, indsamlet nogle erfaringer og nu besluttet at samle de gode kræfter hos SØIK. Det er nødvendigt med meget stærke specialistkompetencer for at bekæmpe IPR-kriminalitet, og de kompetencer er til stede hos SØIK. SØIK har også et godt internationalt netværk at trække på, og det er vigtigt, for der er ofte tale om grænseoverskridende kriminalitet. Nu er det bare afgørende, at der afsættes tilstrækkeligt med ressourcer til den IPR-gruppe, der skal stå for arbejdet hos SØIK, siger Charlotte Enevoldsen og fortsætter:

- De mange ulovlige kopier koster virksomhederne penge hver eneste dag. Og de penge går fra at skabe bedre og flere produkter. Derfor er det vigtigt, at det her problem bliver bekæmpet på den mest effektive måde. 

Dansk Erhvervs analyse af danskernes download- og streamingvaner er udarbejdet på  baggrund af en repræsentativ  befolkningsrundspørge med i alt 1007 respondenter.

Læs mere i Dansk Erhvervs analyse her

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235