23948sdkhjf

Borgere trodser alle eksperter og satser millioner på den lokale købmand

Småbrugser og købmænd er dømt ude af realkreditinstitutter, eksperter og politikere, men i over hundrede byer tager beboerhjælp til butikken fart. Uden butikker dør byerne nemlig.

Om en uge åbner en spritny købmand i Troldhede, i oktober følger endnu en i Vils på Mors, og i november er det den lille by Agerskov ved Tønder, der er hjemsted for en ny butik.

De tre byer har det til fælles, at borgerne har sendt millioner af indsamlede kroner i retning af deres butikker, og at de med mellem 470 og 1.200 indbyggere hører til blandt Danmarks små byer, skriver Politiken fredag.

Efter et tiår, hvor hver tredje dagligvarebutik i småbyer har måttet lukke, er lokale byboere nemlig begyndt at kæmpe imod.

På bare to år er 18 butikker blevet ombygget eller nybygget med borgernes penge i ryggen, og over 100 er blevet holdt oppe med hjælp fra borgergrupper, viser en optælling, som Coop crowdfunding og dagligvarekoncernen Dagrofa har lavet for Politiken.

- Vi har i dag omkring 100 butikker, hvor borgerne er involveret på en eller anden måde. Erfaringerne er ikke bare gode, de er overvældende. Har man en butik, der er relevant, så vil de lokale borgere ude i samfundet mere end gerne handle der, siger udviklingschef i Dagrofa, Brian Videbæk, som rejser landet rundt for at hjælpe de borgergrupper, der vil redde eller bygge en ny købmandsforretning. 

Kædernes indsats kommer på en dyster baggrund af butiksdød, som især har ramt i små byer.

I 2007 var der 896 butikker i byer med under 2.000 indbyggere, sidste år var tallet 597.

En del af butiksdøden har ramt byens butik nummer to, men der er ifølge optællinger fra De Samvirkende Købmænd 50 ud af 593 postnumre i Danmark, der ikke har en butik overhovedet, og 143, hvor der kun er én butik.

Butikken er central for byens identitet, og når den sidste dør, skaber det ifølge formanden for Danske Ejendomsmæglere (DE) en ond cirkel.

- Når sidste butik, børnehave og skole lukker, så bliver det sværere at sælge husene, og så falder huspriserne. Og købmanden er den sidste bastion. De gode landsbyer, hvor der er ildsjæle, der kæmper for landsbyens ve og vel, det er dem, der overlever, siger Torben Strøm fra DE.

Byens sidste dagligvarebutik er helt essentiel for landsbyer og småbyers sjæl, mener formand i Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205