23948sdkhjf

Her er de fem vigtigste øko-varer for at undgå pesticidrester

Der er mest at opnå ved at skifte disse fem varer fra basis til økologisk.

Ved at bytte relativt få varer ud med økoudgaven, kan man spare sin familie for en stor del af de pesticidrester, vi ellers indtager gennem kosten.

Sådan lyder budskabet i en ny kampagne fra Økologisk Landsforening, som er støttet af Den Europæiske Union.

- Ved at vælge de her fem varer i en økologisk kvalitet, får man faktisk en stor effekt og halverer sit indtag af pesticider, siger Helle Bossen, der er chefkonsulent i Økologisk Landsforening.

De fem madvarer er: Æbler, pærer, hvedemel, tomater og vindruer.

Tilsammen står de nemlig for halvdelen af alle de pesticider, den gennemsnitlige dansker indtager gennem sin mad. Det viser tal fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstitut.

Derfor kan nybegynderne nå langt ved at skifte disse madvarer ud med økoudgaven, forklarer Helle Bossen.

- For eksempel står æblerne faktisk for 30 procent af de pesticider, vi får gennem maden. Det overrasker mange, siger hun.

Det skyldes både, at der bliver fundet mange pesticidrester i æbler, men også at vi spiser mange æbler.

Så hos gennemsnitsdanskeren er æblerne den fødevare, hvor byttet batter mest, forklarer Helle Bossen. 

Næsten det samme kan man sige om pærerne, som også ofte ryger i de danske indkøbskurve.

- I udenlandske pærer er det hele 92 procent af prøverne, der var pesticidrester i, siger Helle Bossen og fortsætter:

- Og pæren spiser vi jo typisk med skrællen på, hvor mange af pesticidresterne sidder.

Fire af de fem fødevarer på listen fra DTU og Økologisk Landsforening er også nogle, man typisk spiser med skrællen på.

Ved frugter som appelsin, mandarin og banan blev der også fundet pesticidrester i stort set alle prøver, viser undersøgelsen fra DTU. Prøverne blev dog analyseret med skræl på.

Men omvendt kan man ikke sige, at hvis bare man skræller madvaren, så forsvinder problemet, forklarer Helle Bossen.

- Man kan skylle og skrælle nogle af pesticiderne væk, men ikke dem alle sammen. Så selv i bananer går nogle af pesticiderne også ind i frugtkødet, siger hun.

En anden vare, man dog med fordel kan bytte ud med økoversionen, er hvedemelet. Det er nemlig også på top-5-listen.

- I over halvdelen af de prøver, der bliver undersøgt, blev der fundet pesticidrester. Og det er måske ikke noget, man tænker på, når man køber de her forarbejdede varer, siger Helle Bossen.

DTU's rapport viste desuden, at der ved de fleste madvarer var større mængder af pesticidrester i udenlandske end danske produkter.

- Det er rigtigt nok, at der ikke bliver fundet og brugt lige så mange sprøjtegifte i Danmark som i udlandet, siger Helle Bossen.

- Men stadigvæk bliver der fundet pesticidrester i en tredjedel af danske æbler, siger hun. 

Fakta: Myndighederne om pesticider
- Pesticidrester i fødevarer er grundigt kontrolleret herhjemme. Men jo færre, jo bedre – både for dig, naturen og grundvandet.

- Økologiske afgrøder er dyrket med få eller ingen sprøjtemidler. Derfor sparer du dig selv og miljøet for sprøjtemidler, hvis du vælger økologiske frem for konventionelle fødevarer.

- Fødevarestyrelsen finder færrest pesticidrester i dansk frugt, grønt og korn. Så kig på, hvor dine fødevarer er dyrket, hvis du vil nedsætte dit pesticidindtag. 

- Nogle pesticider sidder på overfladen, mens andre sidder i frugtkødet. Derfor kan du ikke fjerne alle rester ved at skylle og skrælle din mad.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Miljø- og Fødevareministeriet, DTU Fødevareinstituttet.

/ritzau fokus/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109