23948sdkhjf

Dna-metode afslører fødevaresvindel

Metoden er testet med succes på tørret oregano
Svindel med fødevarer har i stigende grad gjort det nødvendigt for fødevarevirksomheder at teste fødevarers autenticitet - og nu er Teknologisk Institut klar med en metode, der ifølge instituttet er både nem, billig og sikker.

Den såkaldte "3rd generation-sekventering" handler om at kortlægge dna-materialet i et specifikt produkt, og instituttet har med succes testet metoden på tørret oregano.

- Man kan se, om der rent faktisk kun er tale om oregano, eller om der er hældt noget billigt bras i. Vi kan give svar inden for få dage, fortæller seniorkonsulent Dorte Petersen fra Teknologisk Institut.

- Det virker
- Vi leder hele tiden efter nye, billigere og sikre metoder på et her område, og nu har vi afprøvet denne nye metode i en case med oregano. Og vi kan se, at det virker, konstaterer hun.

Teknologisk Institut kalder den nye mulighed for en PlanteID-analyse. Den er afprøvet i laboratorier af blandt andre seniorspecialist Mai-Britt Brøndum.

- Teknologiudviklingen har gjort sekventering billigere, og det forventes derfor at kunne konkurrere med andre metoder. Vi har kørt metoden ind for at kunne tilbyde denne type autenticitetstests til fødevareindustrien. Vi har kaldt den PlanteID, idet den især forventes anvendt indenfor plantebaserede fødevarer såsom kaffe, krydderurter, krydderier og kosttilskud, forklarer Mai-Britt Brøndum.

Temadag i Aarhus
Alle. der vil høre mere om metoden og dens muligheder hvad angår forebyggelse af fødevaresvindel med plantebaserede produkter, kan deltage i en temadag hos Teknologisk Institut i Aarhus på onsdag, 12. september.

Her vil instituttets Lars Krusell gøre deltagerne klogere på diverse svindel-testmetoder, og temadagen indeholder også oplæg fra fødevarevirksomheder, forskere og metodeleverandører.

Mere om temadagen her: Fødevaresvindel
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094