23948sdkhjf

Dna-metode afslører fødevaresvindel

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Metoden er testet med succes på tørret oregano

Svindel med fødevarer har i stigende grad gjort det nødvendigt for fødevarevirksomheder at teste fødevarers autenticitet - og nu er Teknologisk Institut klar med en metode, der ifølge instituttet er både nem, billig og sikker.

Den såkaldte "3rd generation-sekventering" handler om at kortlægge dna-materialet i et specifikt produkt, og instituttet har med succes testet metoden på tørret oregano.

- Man kan se, om der rent faktisk kun er tale om oregano, eller om der er hældt noget billigt bras i. Vi kan give svar inden for få dage, fortæller seniorkonsulent Dorte Petersen fra Teknologisk Institut.

- Det virker
- Vi leder hele tiden efter nye, billigere og sikre metoder på et her område, og nu har vi afprøvet denne nye metode i en case med oregano. Og vi kan se, at det virker, konstaterer hun.

Teknologisk Institut kalder den nye mulighed for en PlanteID-analyse. Den er afprøvet i laboratorier af blandt andre seniorspecialist Mai-Britt Brøndum.

Læs også: Danskerne skal kunne handle trygt på nettet

- Teknologiudviklingen har gjort sekventering billigere, og det forventes derfor at kunne konkurrere med andre metoder. Vi har kørt metoden ind for at kunne tilbyde denne type autenticitetstests til fødevareindustrien. Vi har kaldt den PlanteID, idet den især forventes anvendt indenfor plantebaserede fødevarer såsom kaffe, krydderurter, krydderier og kosttilskud, forklarer Mai-Britt Brøndum.

Temadag i Aarhus
Alle. der vil høre mere om metoden og dens muligheder hvad angår forebyggelse af fødevaresvindel med plantebaserede produkter, kan deltage i en temadag hos Teknologisk Institut i Aarhus på onsdag, 12. september.

Læs også: Nu klapper fælden for fødevarefolk uden sund fornuft

Her vil instituttets Lars Krusell gøre deltagerne klogere på diverse svindel-testmetoder, og temadagen indeholder også oplæg fra fødevarevirksomheder, forskere og metodeleverandører.

Mere om temadagen her: Fødevaresvindel
Mere om: dna | svindel


Hold dig opdateret med RetailNews

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Første danske Haribo-butik åbner i morgen

Kvinder i 50'erne shopper stort og dyrt i Matas på black friday

Medie: Kelsen Group tættere på salg

Tulip puttede forkert færdigret i færdigret

Suppenørd klar med nyt koncept

Ernæringsekspert, Michelin-kok og supersmager har hjulpet med ny takeaway-restaurant.

Professionel tyvebande går efter møntmaskiner i Fakta

Nyhedsbrev

Lokal købmand var lukningstruet: Nu betaler kunderne forud

I Bøvlingbjerg har købmanden fået kunderne til at handle lokalt.

Sikkerhedsstyrelsen dumper hvert tredje stykke legetøj solgt på nettet

Salg af dagligvarer på nettet stormer frem i Europa

Trend: Forbrugerne starter med at købe billetter og musik på nettet. Når de bliver trygge ved det, begynder de at købe plejeprodukter. Næste fase bliver dagligvarer.

Tre ton frikadeller med metal i tilbagekaldes

- Mejeriprodukter indeholder mælk – hvor svært kan det være?”

Prognose: Kiosker vil miste 18 pct. af omsætningen

De kommende 10 år vil landets kiosksektor tabe to milliarder kroner, forudser eksperter.

Odense har Danmarks bedste Jysk-butik

Irma gør black friday til "Friday Donation"

Købmænd: Stærke anbefalinger fra Vækstteam

Naturli’ Foods anmeldt for at bruge ordet "latte"

Virksomheden trækker produktet tilbage - og direktøren trækker på smilebåndet

Nespresso vil tættere på de danske kunder

Nespresso har fravalgt supermarkeder til fordel for egne "boutiques" og loyalitetsprogrammer. Nu forsøger virksomheden en ny strategi med pop up-shops forskellige steder i Danmark.

1

Politiformand om tyverier: Har måttet prioritere benhårdt

Politiet har måttet prioritere benhårdt, siger Claus Oxfeldt om butikker, der oplever tyve komme igen og igen.

Regeringen vil gøre det dyrere at være butikstyv

Et nyt regeringsudspil skal gøre det sværere for organiserede kriminelle at begå tyverier mod danske butikker.

1

Tv2 sætter fokus på butikstyverier

Statistikken siger, at der er færre tyverier, men butiksejerne siger noget andet. Og politiet har ikke tid.

Rødkålen er stresset: Kan få konsekvenser for julemiddagen

En grøntsagsproducent fra Samsø frygter, at rødkålene slipper op inden juleaften.

Julekalender fra Thisted Bryghus revet væk

Domino's udnytter smuthul til at slette smileyrapporter

Efter hygiejneskandaler har Domino's brugt ejerskifter til at skjule kritiske smileyrapporter for deres kunder.

To kæder vil forvandle sort fredag: Samler ind til lokal julehjælp

Kvickly og SuperBrugsen gør Black Friday til Give Back Friday. Donerer 1 million til julehjælp. Og kunderne kan også være med

Varmrøget laks tilbagekaldes efter fund af listeria

Mus blev dyr for Netto i Thisted

Brød-iværksætter spejder mod udlandet

Ny Netto i Jels

Frugt og grønt er fyldt med pesticidrester

Hver femte dansker holder Mortensaften

Kasserede østjyske tomater bliver forvandlet til gourmet-ketchup

Risiko for metalstykker: Ymerdrys og rasp tilbagekaldes

Dagrofa bøvler med plastik i cheddarposer

Britisk tobakskæmpe opbygger stort smøglager før brexit

Hanegal dropper aluminium i postejbakken

Ny mand på posten i Dagli’Brugsen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Hvorfor bliver vi stimuleret af noget, der knaser?

Hurtig og effektiv rengøring af vægtskåle

Gratis forretningsrejse til Poland for danske virksomheder

Søger du også en butiksassistent?

Er du Interesseret i IoT-teknologier og design?

Q-System har stor succes med pallelogistik i Spanien

Sort fredag

PALOMAT® udvider forhandlernetværket!

Kursus: Den svære samtale om sygefravær/mistrivsel - 5.3.2019

Vi styrker teamet hos PALOMAT®

EL:CON har færdigmeldt og afleveret projekterings- og installationsentreprisen på Aarhus Teater

Vær med og få mere viden til dit arbejde - uden beregning

Ferske kalkuner til Thanksgiving den 22. november

Implementering af AMCS Intelligent Optimering software til ruteplanlægning gennemført hos CNC

Så er vi igang på FoodTech messen - kig forbi!

Elsikkerhed og EMC i ét og samme hoved

Velkommen til Gs1 Denmarks julekalender 2018

Opret jobannonce nemt og gratis på Jobnet for Arbejdsgivere

Kontanter er forsat et væsentligt og betydeligt betalingsmiddel

Oplev PALOMAT® på dette års FoodTech messe

Har I også udfordringer med manuelle tunge løft?

Kursus 6.2.19: Forebyg og håndter stress

Mød os på Foodtech 2018

Sikker rekrutteringsproces på Jobnet for Arbejdsgivere

Har I også udfordringer med manuelle tunge løft?

Send til en kollega

1.453