23948sdkhjf

Coop skal betale 103.594 kr. for at have vildledt forbrugere

Coop betaler nu en bøde på 60.000 kr. og får også konfiskeret 43.594 kr. for uberettiget indtjening som følge af lovovertrædelsen.

Forbrugerombudsmanden politianmeldte i 2015 Irma for at have overtrådt vildledningsforbuddet.

Forbrugerombudsmanden modtog dengang en klage fra en forbruger, der havde købt en Irmacykel til 2.995 kr. på irma.dk.

Ugen efter blev forbrugeren opmærksom på, at cyklen blev solgt til 3.145 kr. og markedsført med en førpris på 3.495 kr. og en besparelse på 10 procent. 

Da Forbrugerombudsmanden efterfølgende undersøgte sagen, viste det sig, at cyklen fortsat blev markedsført på samme vis.

Efter en henvendelse fra Forbrugerombudsmanden oplyste Coop, at der var sket en fejl i forbindelse med markedsføringen af tilbuddet. 

Sagen er nu afsluttet med, at Coop har vedkendt sig ansvaret og accepteret en bødestraf på 60.000 kr. og konfiskation af udbyttet på 43.594 kr. 

- Man må ikke stille forbrugerne en større besparelse i udsigt, end de reelt får. Det havde Irma gjort med denne cykel, og derfor politianmeldte vi virksomheden, siger forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen.

- Forbrugerne skal kunne stole på de tilbud, de møder, så de kan træffe beslutninger på et korrekt grundlag. Virksomhederne må ikke lokke forbrugerne med tilbud, som i realiteten ikke er tilbud, fortsætter hun. 

Retsgrundlaget 

Den nugældende markedsføringslovs* § 5, stk. 1, har følgende ordlyd:

  • 5, stk. 1: ”En erhvervsdrivendes handelspraksis må ikke indeholde urigtige oplysninger eller i kraft af sin fremstillingsform eller på anden måde vildlede eller kunne forventes at vildlede gennemsnitsforbrugeren, uanset om oplysningerne er faktuelt korrekte”.

Markedsføringslovens § 6, stk. 1, har følgende ordlyd:

  • 6, stk. 1: ”En erhvervsdrivendes handelspraksis må ikke vildlede ved at udelade eller skjule væsentlige oplysninger eller præsentere væsentlige oplysninger på en uklar, uforståelig, dobbelttydig eller uhensigtsmæssig måde”.

Det følger af straffelovens § 75, stk. 1, at man kan konfiskere den fortjeneste, der er opnået ved en strafbar handling.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094