23948sdkhjf

Kenni kan ikke blive økologisk landmand: Markedet er mættet

Der bliver ikke solgt nok økologi til, at flere landmænd kan lægge om.

Hvis man vil være økologisk landmand, så må man stille sig i kø. Det har Kenni Jørgensen fra Vrå i Vendsyssel blandt andet måttet sande.

- Jeg havde håbet på, at jeg kunne lægge om. Men jeg kan ikke finde nogen opkøber, der vil tage imod de økoæg, jeg havde planer om at levere, fortæller han til DR Nordjylland.

Kenni Jørgensen er konventionel landmand og har i dag 18.000 skrabehøns. Da han overtog sit landbrug, var det planen, at det hurtigt skulle blive økologisk. Men det er pludselig blevet en dårlig idé.

- Jeg havde jo regnet med en økonomisk gevinst på at skifte, så det er jeg da lidt træt af, fortæller Kenni Jørgensen.

Der har været stor vækst i salget af økologi de seneste år, men omvendt er der også de sidste tre år kommet 833 nye økologiske landbrug til. Nu er behovet for økologiske produkter dækket, lyder meldingen.

- Vi må råde landmændene til at vente et par år med at lægge om. For der er ikke kunder til flere økoæg, økomælk eller økosvinekød lige nu end det, der bliver produceret, siger økologirådgiver fra Landbo Nord, Eske Laursen.

Virksomheder tager ikke flere ind
Andre landmænd får nemlig i øjeblikket samme besked som Kenni Jørgensen, når de henvender sig hos virksomhederne med et ønske om at blive levere økologisk, æg, svinekød eller mælk.

- Vi tager jo kun nye ind i det omfang, der er efterspørgsel efter det, og lige nu, der er der en pæn balance, så vi har ikke behov for mere økologisk mælk, siger direktør i Arla i Danmark, Jakob Bernhard Knudsen.

Ligesom Arla bekræfter æggeproducenten Hedegaard og kødproducenten Danish Crown , at de lige nu ikke tager nye økologiske producenter ind.

Landsforening håber markedet vender
Hos Økologisk Landsforening tror man dog stadig på økologien. Og man håber på, at markedet vender igen.

- Vi laver stadig ud og laver omlægningstjek, så vi får tjekket, om landbrugene er klar til at omlægge. Men det er fornuftigt at træde lidt på bremsen nu, siger Per Kølster, der er formand i Økologisk Landsforening.

Og på gården i Vrå krydser landmand Kenni Jørgensen fingre for, at det en dag bliver muligt for ham at lægge om til økologi.

- Jeg håber da, at muligheden kommer igen rimeligt hurtigt igen, så jeg kan omlægge om nogle år, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109