23948sdkhjf

Klimamærke bør vejlede til en mere plantebaseret kost

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Organisation advarer mod at overlade klimadagsordenen alene til forbrugerne.

Regeringen ønsker med et kommende klimamærke at oplyse danskerne om, hvilke fødevarer der belaster klimaet mest.

Læs også: Amazon-ejer vil bekæmpe klimaforandringer med milliarder

Der kan være forskel på CO2-udledningen imellem de enkelte fødevarer, men overordnet set er oksekød og lammekød de helt store syndere, mens også kyllinge- og svinekød belaster klimaet mange gange mere end stort set alle grøntsager.

Danmark er det land i verden, der producerer mest kød i forhold til befolkningens størrelse.

- Kød og mælk er de helt store klimasyndere sammenlignet med plantebaserede fødevarer. Den danske kødproduktion er massiv, og optager langt størstedelen af afgrøderne herhjemme, samtidig med at den lægger beslag på store områder i udlandet. Fx i Sydamerika, hvor sojabønne-produktionen er med til at rydde regnskov for at producere foder til danske grise. Dansk landbrug kunne brødføde mange flere mennesker, hvis man på en større del af landbrugsarealet dyrkede menneskeføde i stedet for foder til dyr, udtaler Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse. 

Dyrenes Beskyttelse peger på, at forbrugerne i dag skal tage mange hensyn, og at et klimamærke ikke må bidrage til mærkeforvirring, men i stedet bør fokusere på at flytte flere over til en mere plantebaseret kost.

- Det er vigtigt, hvis klimamærket bliver en realitet, at der fokuseres på de store hovedgrupper, da det er her, at den helt store gevinst kan hentes. Der kan være forskel imellem de enkelte fødevarer, men man kommer ikke udenom, at kød er den helt store klimasynder sammenlignet med frugt og grønt. Hvis det bliver for differentieret, så ender det med at skabe mere forvirring end vejledning. Forbrugerne skal i forvejen også tage andre hensyn som fx til dyrevelfærd, ernæring og miljø, så der er stor risiko for, at det ender som en rodebutik, siger Britta Riis.

Klimamærke bør følges op med indgreb
Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at politikerne ikke lader klimamærket stå alene, men også griber ind med incitamenter til at begrænse og omlægge kødproduktionen.

- Det er utopisk, hvis man tror på, at klimaproblemerne kan løses med et mærke på fødevarerne. Langt størstedelen af den danske kødproduktion eksporteres til andre lande, hvor der ikke er klimamærker på varerne i køledisken. Desuden skal fødevarer og dyr ikke fragtes verden rundt, men skal produceres lokalt, siger Britta Riis.

Hold dig opdateret med RetailNews
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Vallø Slot skal sælge millioner af æg i Rema 1000

Ny rekord: Dansk e-handel stiger til 146 milliarder

Netto åbner ny butik i Ølgod

Supermarkeder kæmper om at være mest grøn

Royal Unibrew vil sælge te med alkohol

Stort butikscenter kommer snart til Faaborg

Nyhedsbrev

Klimavenlig køletransport: Lidl satser på biogas

Container gemte på 1,5 millioner ulovlige cigaretter

Styrelse advarer mod jægers ulovlige vildsvinepølser

Efter fejl i kontrolrapport: Dan Ducks andesalg er gået helt i stå

Jysk kæde åbner første butik på Sjælland

Årets første danske kartofler i butikkerne i morgen

Pizzakæde vil åbne 50 nye steder

Coop vil hjælpe grønne fødevareproducenter

Købmænd spiller ud med lovpakke mod butikstyveri og hæleri

Torsdag debatterer Folketinget øget indsats mod butikstyveri og hæleri.

Arla sælger mere: Brandede produkter trækker væksten

Award-klar: Her er årets innovative ildsjæle i fødevarebranchen

Stadeholdere kritiserer ledelsen i Boltens Food Court: "Amatøragtige, inkompetente og manipulerende"

1

Fiskehandlere må trods bøder og krav selv løse bøvlede EU-regler

Juicefirma-stifter blev bortvist efter »fundamentale fejl«

Ny indkøbsdirektør til Lidl Danmark

Alchemist brager ind med to Michelinstjerner

Irma begynder at dyrke krydderurter i 35 butikker

Københavnerne vilde med krydderurter dyrket i butikken.

Restaurant i København mister sin michelinstjerne efter 23 år

Dansker vil sætte sig på det globale marked for plantebaseret "kød"

Hanegal forventer voldsom kødfri fremgang

Coop-ordre har sat fut under fiskefabrik

Randers Street Food åbner med kæmpeshow

Bryggeri klar med en anti-voldtægts-øl

DSB-passagerer kan igen købe kaffe og rundstykker i togene

Lokal slagter lander aftale med Coop

Skyhøj kakaoskat: Producenter ånder lettet op

Bryggeriet Åben spinder guld på øl-kåring

Randers Street Food forsinket igen

Nu sælger kød-kæde overskuddet fra alle restauranterne

Asiatiske markeder løfter Carlsbergs ølsalg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Genbrug og den digitale forbruger

Bog & idé flytter ind i centralt lejemål i Vejle

Fint messekit, til en god pris :)

4 facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!

US Energy Export 2020 i USA

Forvirring omkring korrekt brandgodkendelse

Få plads til flere varer med fødevaregodkendte reoler.

Overvejer du at lave en Laudrup?

Flådestyring TTC: Tacho Tracking Canbus

Thorsman arbejdslampe vinder guld

SMART 2020 i Shanghai

Ny type papirbægre skal erstatte plastik til mælkeprodukter

Minibox - et nyt design

Hør mere om EU'S støttepuljer

Sæt pris på dine produkter med prismærkepistoler fra METO

Prøv den nye energiberegner fra ASSA ABLOY

Moderne og tidsrigtigt butiks/bagerikoncept på vej til DK

JEROS på Euroshop 2020

Opnå en 100% automatiseret og fuldt integreret forretning

Checkpoint Systems på EuroShop 2020

Spansk virksomhed søger produktion af solcelle-system

Partner til multimedieudstyr søges

Økologi på fremmarch hos Kryta

Vind i den fysiske butik!

Produktnyhed fra PALOMAT®

Send til en kollega

0.156