23948sdkhjf

Bilforhandler: Vi bliver taget som gidsel for fjerde år i træk

Det vækker bekymring hos landets bilforhandlere, at blå blok nu varmer op til at forhandle om bilafgifter for fjerde år i træk. "Vi bliver taget som gidsel," siger Toyota-forhandler.

Hos STS Biler, der årligt sælger cirka 3000 biler i Holstebro, Herning, Ikast, Lemvig og Skive, er direktør Ejgild Christensen godt træt af, at bilafgifterne igen kommer til diskussion på Christiansborg i dette efterår. 

- Det er fjerde år, at vi bliver taget som gidsel. Det er helt uhørt, at et demokratisk land som Danmark for fjerde år i træk kan lamme en hel branche. Vi ved ikke, om vi er købt eller solgt, siger Ejgild Christensen, der primært forhandler Toyota.

Meldingen kommer efter, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, onsdag var til det første møde om næste års finanslov med VLAK-regeringen. Her kaldte DF-formanden regeringens forslag om at holde afgiften på elbiler lav de kommende to år er en "lappeløsning."

Det er ikke første gang, at bilafgifterne er til forhandling i denne regeringsperiode. Både i efteråret 2015, 2016 og 2017 blev bilafgifterne sat ned efter aftale mellem de fire blå partier.

Gunni Mikkelsen, adm. direktør hos De Danske Bilimportører, er enig med Kristian Thulesen Dahl i, at afgifterne på biler skal omlægges, så miljørigtige biler får lavere afgifter. Gunni Mikkelsen påpeger dog, at det ifølge ham ikke er så realistisk at lave en hurtig aftale om det lige nu, og derfor er det problematisk at tage diskussionen på Christiansborg her i efteråret.

- Vi er helt enige med Kristian Thulesen Dahl i, at bilafgifterne på den lange bane skal omlægges. Problemet er bare, at det kan tage tid at blive enige her inden et valg, og det vil sætte salget i stå, hvis der kommer en åben debat om det., siger Gunni Mikkelsen.

Direktøren ser hellere, at den transportkommission, som regeringen vil nedsætte som et led i tirsdagens klimaudspil, skal kigge på bilafgifterne, og så kan de laves om, når kommissionen engang er færdig.

Finansordfører René Christensen (DF) mener ikke, at det er Dansk Folkeparti, som har sat gang i debatten om bilafgifterne igen. Han mener, at det er regeringens ansvar, at der igen kommer uro på området, fordi regeringen vil holde afgiften på elbiler og plug-in hybridbiler lave de kommende to år, som en del af klimaudspillet fra i tirsdag.

- Vi er også meget forundrede over, at vi skal have bilafgifter op igen. Det er ikke en dagsorden, vi har løftet. Vi har faktisk lavet en aftale sidste år om, at nu skulle der ro om bilafgifterne – nu skulle der ikke ske mere med de bilafgifter de næste år, siger René Christensen. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109