23948sdkhjf

Halloween-sminke til børn indeholder uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi har fundet stoffer i teatersminke til børn, som mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Flere teatersminker, som kan købes i danske butikker, indeholder stoffer, som kan være problematiske. Det viser en gennemgang af over 150 teatersminker i Forbrugerrådet Tænks app "Kemiluppen". 

Flere af sminkerne indeholder blandt andet propylparaben, methylparaben, ethylparaben eller antioxidanten BHT. Og det er stoffer, som alle er mistænkte for at være hormonforstyrrende, fortæller seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet Julie Boberg.

- Stoffernes hormonforstyrrende effekt er vist ved høje doser, så det er mest problematisk, hvis man er udsat for dem fra flere forskellige produkter, siger hun. 

- Men når dette nu er produkter, som man kan vælge til og fra, så giver det god mening at vælge de produkter fra, hvor man mistænker, at der er problemer, siger hun.

BHT og nogle af de ovennævnte parabener findes også i nogle cremer og fødevarer, da de bliver brugt som konserveringsmiddel.

Hvis kvinder bliver udsat for en problematisk mængde hormonforstyrrende stoffer under graviditeten, kan det øge risikoen for misdannelser af kønsorganerne hos barnet, og drengebørn kan få lavere sædkvalitet.

Men man ved ikke med sikkerhed, hvor stor en mængde hormonforstyrrende stoffer, børn skal udsættes for, før det bliver problematisk, påpeger Julie Boberg.

Hos Forbrugerrådet Tænk Kemi understreger projektleder Stine Müller også, at den enkelte ansigtsmaling ikke i sig selv er farlig for børn eller voksne at bruge.

- Det er ikke det enkelte produkt, der er problemet. Problemet er den samlede mængde uønskede stoffer, som vi bliver udsat for, siger hun og fortsætter: 

- Så hvis man vil nedsætte den, kan det svare sig at være selektiv med sine produkter - inklusiv halloween-sminken. For der er heldigvis også en del sminker uden de problematiske stoffer, siger hun. 

Stine Müller fraråder, at man køber teatersminke fra netbutikker uden for EU. 

- Inden for EU stilles der krav til denne type produkter, men hvis man køber dem uden for unionen, ved vi ikke, hvad det er for en lovgivning, produkterne skal leve op til, siger hun. 

For at undgå allergiske reaktioner kan det i øvrigt være en god idé at købe produkter, der i videst muligt omfang er i fast form. 

En flydende sminke kan indeholde langt flere konserveringsmidler, som kan være problematiske, oplyser Forbrugerrådet Tænk. 

/ritzau fokus/ 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126