23948sdkhjf

Hver tredje i Danmark laver aftensmad på højest et kvarter

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Tidligere brugte særligt unge voksne kort tid på madlavning. Nu går madlavningen også hurtigt for de ældre.

For stadig flere er aftensmaden noget, der skal laves hurtigt. Det viser en årlig rapport fra Madkulturen, der hvert år undersøger dansk madkultur.

Læs også: Nærkøb åbner butik nummer 300

I årets rapport fremgår det, at kun lidt over hver fjerde i Danmark bruger over en halv time på at lave aftensmad.

- Det kommer til at betyde rigtig meget. Det siger sig selv, at hvis man laver mad på under et kvarter. Så er der en lang række ting, du ikke kan lave på den tid, siger direktør for Madkulturen Judith Kyst.

- Du kan ikke koge en kartoffel. Du kan ikke lave en simmeret.

Hun peger på, at Madkulturen, der er en selvejende institution under Miljø- og Fødevareministeriet, arbejder for at der holdes fast i, at vi laver så store dele af måltidet som muligt selv.

Læs også: Storbritanniens største dagligvarekæde fyrer tusinder

Som eksempel peger hun på, at hvis en tidspresset familie vælger at spise pizza, er det en sejr, hvis familien kun køber en færdig dej og selv laver fyldet.

Det er både et spørgsmål om at bevare evnerne til at lave forskellige retter og et spørgsmål om sundhed, mener Judith Kyst.

- Jo mere bekvemt det bliver, desto mere udliciterer du din sundhed, siger hun.

Madkulturens direktør peger også på, at der er en sammenhæng mellem, hvor lang tid man står i køkkenet og, hvor lang tid man bruger på at spise.

Læs også: Ny Brugs-uddeler i Sdr. Felding

- Hvis du laver hastemad, spiser du den også hurtigt. Vi skal holde fast i den kultur for måltider, som for nogen er familiens sidste bastion, siger hun.

Undersøgelsen af madkulturen afslører også, at en stigende forskel på land og by er ved at finde vej til køkkenet. Det viser sig blandt andet ved, at mens et flertal på landet laver hjemmelavet mad, er det modsatte tilfældet i de store byer.

- Der er et stort skel. Vi kan være fortravlede i byen, men det kan også hænger sammen med, at der er et større udbud. Ude på landet har du måske kun en Kina-grill og et pizzeria, siger Judith Kyst.

Hun kan godt forestille sig et mindre kultursammenstød, når børn fra landet om 10-20 år finder sig en kæreste fra byen.

Læs også: Nemlig med nyt kæmpeunderskud

Blandt andet taler hun med bekymring om en udvikling fra London og New York med "køkkenløse lejligheder".

- Det er helt seriøst noget, der sker. Det er ikke, fordi vi aldrig skal have takeaway. Det tror jeg, er urealistisk. Men vi skal arbejde på måder og veje, som gør, at vi har lyst og evner til at lave mad, siger Judith Kyst.

- Vi kan til gengæld se, at der er kommet flere børn i køkkenet, end der var for tre år siden.

/ritzau/

Hold dig opdateret med RetailNews
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Nu indvies to nye servicestationer langs Silkeborgmotorvejen

Tre mænd dømt for stribevis af røverier ved lukketid

Tre familiemedlemmer begik på et halvt år samlet 15 røverier. En af mændene er udvist for bestandigt.

Kæmpekoncern vil have fat i danske veganere

Henrik Sass afviser klimaafgifter på kød

Socialdemokratiets gruppeformand vil modsat flere andre partier i oppositionen ikke indføre kød- og flyafgifter.

Vingård klar med nyt madmarked

1

Keramiker afviste forlig med Netto i kopisag: Nu kommer retssagen

Nyhedsbrev

Danske familier ser skeptisk på udsigterne for økonomien

Forbrugertilliden ligger ifølge økonomer på lavt niveau. Forbrugerne er urolige for en økonomisk afmatning.

Nu skal Danmarks bedste lokale varer findes

For sjette år i træk samarbejder Coop og kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem om at opstøve nye lokale produkter.

Medie: Carlsberg risikerer milliardbøde i kartelsag

Naturli' Foods vil indtage USA

Dansk ølrekord med røde myrer og lyserøde prutter

Tysk discountkæde vinder Forbrugerrådet Tænks økopristjek

Her er vinderne af årets Detailforum Pris

Kadeau vil sælge smørrebrød ved Hammershus

Dansk Folkeparti vil hæve priserne på cigaretter

Ægtepar tjener millioner på Aarhus Street Food

Supermarkedskæde tjener millioner: Bedste resultat i 10 år

Nyt bryghus lader Facebook-følgere få indflydelse

Gode råd og guidelines skal gøre forbrugere mere klimavenlige

Regeringen skrinlægger klimamærke på fødevarer

Klimaministeren erkender, at der ikke er opbakning til mærket fra erhvervslivet men har ikke afskrevet muligheden på sigt.

Kødkoncern ramt af nyt millionunderskud

Nu genåbner Fætter BR efter konkurs og måneders lukning

Fætter BR åbner fem butikker i næste uge. Dernæst følger åbninger de kommende uger.

Kontrol med vandpibetobak skærpes efter millionfejl og snyd

Hos 29 ud af 30 virksomheder, der sælger vandpibetobak, blev der sidste år opdaget fejl af Skattestyrelsen.

Historisk varm sommer gav Bone's laveste resultat siden 2003

Schulstad tilbagekalder rugbrød på grund af mug

Ny formand for De Samvirkende Købmænd

Lagkagehuset er klar til åbning i Magasin i Aalborg

Milliardmilepæl gav champagnestemning hos Thise

Arla vil igen lancere 15 nye økoprodukter

Ikea tilbagekalder Sötsak Skumtopp-flødeboller

Lammefjorden risikerer at løbe tør for gulerødder

Sjællandsk bryghus på kanten af konkurs

Kunder samler ind til ferie til "verdens bedste købmand"

Ny Rema 1000 på vej til Odense

Ni ud af 13 butikker solgte alkohol til mindreårige

Korrosion: Leverpostej kaldt tilbage

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Hvordan vasker du dine lastbiler og busser? Læs med her før du køber et vaskeanlæg…

Logistik på hjul kan lette mange processer for kædebutikkerne

Sølvpakken - Messeudstyr

Skal 2019 være forandringens år?

PallEvator pallemagasinerne fra Q-System får en ekstensiv opdatering

Innovationsfonden kan blive endnu bedre

Markedsanalyse: 5 gode grunde til at investere i EDI

Hvide solceller til administrationsbygning

Bronzepakken - Messeudstyr

HCS overtager Hashøj Biogas

Hvide facader med solceller

Færre sygedage pr. medarbejder

For blot kr. 26 om dagen undgår du kassedifferencer og minimere risikoen for tyveri

JEROS A/S udråbt som Årets virksomhed 2018 i Faaborg Midtfyn kommune

Vidensdeling på tværs af brancher i jagten på intelligent ruteoptimering

Julen varer lige til påske..tra la la!

Kompromisløst sortiment

Undgå den onde, digitale tvilling

Gratis webinar: Digitaliser forsyningskæderne i transporten og opnå en højere effektivitet

FKM uden kompromis

Udlært hos EL:CON - Jonas er elektriker med stort gå-på-mod

Genbrug er fremtiden, og vi er selvfølgelig hoppet med på bølgen!

DT Rullecontainer arbejder til stadighed med sikkerhed og ergonomi

Tæt samarbejde mellem universiteter og GTS-institutter

Thorsman kabeltromle vinder international designpris

Send til en kollega

0.145