23948sdkhjf

Hver tredje i Danmark laver aftensmad på højest et kvarter

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Tidligere brugte særligt unge voksne kort tid på madlavning. Nu går madlavningen også hurtigt for de ældre.

For stadig flere er aftensmaden noget, der skal laves hurtigt. Det viser en årlig rapport fra Madkulturen, der hvert år undersøger dansk madkultur.

Læs også: Just Eat leger med tanken om levering af dagligvarer

I årets rapport fremgår det, at kun lidt over hver fjerde i Danmark bruger over en halv time på at lave aftensmad.

- Det kommer til at betyde rigtig meget. Det siger sig selv, at hvis man laver mad på under et kvarter. Så er der en lang række ting, du ikke kan lave på den tid, siger direktør for Madkulturen Judith Kyst.

- Du kan ikke koge en kartoffel. Du kan ikke lave en simmeret.

Hun peger på, at Madkulturen, der er en selvejende institution under Miljø- og Fødevareministeriet, arbejder for at der holdes fast i, at vi laver så store dele af måltidet som muligt selv.

Læs også: Ekspert: Dagligvarehandel på nettet vil for alvor bryde igennem, når Amazon kommer

Som eksempel peger hun på, at hvis en tidspresset familie vælger at spise pizza, er det en sejr, hvis familien kun køber en færdig dej og selv laver fyldet.

Det er både et spørgsmål om at bevare evnerne til at lave forskellige retter og et spørgsmål om sundhed, mener Judith Kyst.

- Jo mere bekvemt det bliver, desto mere udliciterer du din sundhed, siger hun.

Madkulturens direktør peger også på, at der er en sammenhæng mellem, hvor lang tid man står i køkkenet og, hvor lang tid man bruger på at spise.

Læs også: Salg af dagligvarer på nettet stormer frem i Europa

- Hvis du laver hastemad, spiser du den også hurtigt. Vi skal holde fast i den kultur for måltider, som for nogen er familiens sidste bastion, siger hun.

Undersøgelsen af madkulturen afslører også, at en stigende forskel på land og by er ved at finde vej til køkkenet. Det viser sig blandt andet ved, at mens et flertal på landet laver hjemmelavet mad, er det modsatte tilfældet i de store byer.

- Der er et stort skel. Vi kan være fortravlede i byen, men det kan også hænger sammen med, at der er et større udbud. Ude på landet har du måske kun en Kina-grill og et pizzeria, siger Judith Kyst.

Hun kan godt forestille sig et mindre kultursammenstød, når børn fra landet om 10-20 år finder sig en kæreste fra byen.

Læs også: Nemlig med nyt kæmpeunderskud

Blandt andet taler hun med bekymring om en udvikling fra London og New York med "køkkenløse lejligheder".

- Det er helt seriøst noget, der sker. Det er ikke, fordi vi aldrig skal have takeaway. Det tror jeg, er urealistisk. Men vi skal arbejde på måder og veje, som gør, at vi har lyst og evner til at lave mad, siger Judith Kyst.

- Vi kan til gengæld se, at der er kommet flere børn i køkkenet, end der var for tre år siden.

/ritzau/

Hold dig opdateret med RetailNews
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Supermarked slog salgsrekorder

Coop arbejder på planer for nyindkøbt bygning

Efter brand: Møbelbutik rykker ind i lukket dagligvarebutik

Varehus sejrer for andet år i træk

McDonald's mister eneret til kendt navn

Ny direktør: - Vi kan kun øge danskernes bevidsthed om Fairtrade-mærket, hvis detailhandlen er med

Nyhedsbrev

Efter forsinkelse er ny SuperBrugsen åbnet

Scottie er snart parat til at slå sine folder i Skalborg

Netto åbner i maj en ny dagligvarebutik på cirka 1100 kvadratmeter på Hobrovej 446

Lille og slidt Netto vokser sig større

Ombygning: Glæder sig over butikscenters udvikling

Netto overtager Faktas lejemål

Ny varehuschef har fast blik på udviklingen

Brugs fejrer 100-års jubilæum med ny lege- og børnetøjsbutik

Butikker sætter gang i byggeriet i Ølgod

1

Danskerne grænsehandler på livet løs

Ombygning af butikscenter er i gang

1

Salling Group og Coop melder sig ind i kampen for Visadankortet

Ny Meny og Lagkagehuset er klar til åbning lige om lidt

Der knokles i Aalborgs nye Meny i Østre Havnegade inden åbningen, og der har været rift om jobbene

Lidl rykker ind i nyt park-kvarter

Dagli’Brugsen har gang i stor investering

Coop energicertificerer 800 butikker

200 sjællandske butikker skal samles på én handelsplatform

Ny købmand vil gøre Rema 1000 til det lokale samlingspunkt

Vil styrke engagement med omverdenen: Salling Group ansætter public affairs-profil

Nye planer for Kvickly i Silkeborg

Sunds har fået ny brugsuddeler

1

Meny-butikker overtages af konkurrent

Partypølser tilbagekaldes efter metalfund

Royal Greenland lukker i Aalborg: 46 mister jobbet

Elever overtager styringen i Lidl

Coca-Cola lancerer ny smagsvariant

Just Eat begyndte året med rekord

Fysiske medier har haft en elendig jul i Storbritannien

Mayonnaise kaldt tilbage

Salg af lægemidler til at kvitte smøgerne er røget i vejret

Easyfood solgt til Orkla

Se alle Medlemmernes egne nyheder

NYHED! Prolink Serie 13-0 CTP og Serie 13-34 FLT

600 mio. kr. skal give et teknologisk boost

Træt af madspild?

NRF 2019: Nye teknologier i den fysiske butik

3 x hurtigere pallehåndtering = spar tid

Bliv opdateret på det seneste nye om bioplast

NRF 2019: Online tracking i den fysiske butik

Må du genbruge dine stregkoder?

NRF 2019: Customer Experience

Effektiv, sikker og let kontanthåndtering

Torsdag den 31. januar: Kom til Festival for selvstændige helt gratis

Gerflor er officiel sponser for VM I HERREHÅNDBOLD 2019

Årets økologiske lancering

Find vej til danske testfaciliteter

Nyhed: Få de basale bogføringsværktøjer helt gratis med Billy Basic

Hvordan overvinder butikkerne udfordringen med at møde kunderne både offline og online?

Strategi for din messe.

Et nyt og spændende år i vente hos PALOMAT®

Flere netbutikker får fokus på genbrug

Skal du med helt gratis til Festival for selvstændige i Januar?

Flotte svendeprøvekarakterer til Jonathan fra EL:CON i Hornslet

TrueCommerce udnævnt som Challenger i Gartners Magic Quadrant!

Medalje til Mikkel - udlært elektriker hos EL:CON i Viborg

3 tips til stabilt internet på arbejdspladsen

Ingmars er udlært elektriker hos EL:CON - med to flotte 12-taller

Send til en kollega

0.139