23948sdkhjf

Hver tredje i Danmark laver aftensmad på højest et kvarter

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Tidligere brugte særligt unge voksne kort tid på madlavning. Nu går madlavningen også hurtigt for de ældre.

For stadig flere er aftensmaden noget, der skal laves hurtigt. Det viser en årlig rapport fra Madkulturen, der hvert år undersøger dansk madkultur.

Læs også: 108 butikker i Q8 har meldt sig ind hos De Samvirkende Købmænd

I årets rapport fremgår det, at kun lidt over hver fjerde i Danmark bruger over en halv time på at lave aftensmad.

- Det kommer til at betyde rigtig meget. Det siger sig selv, at hvis man laver mad på under et kvarter. Så er der en lang række ting, du ikke kan lave på den tid, siger direktør for Madkulturen Judith Kyst.

- Du kan ikke koge en kartoffel. Du kan ikke lave en simmeret.

Hun peger på, at Madkulturen, der er en selvejende institution under Miljø- og Fødevareministeriet, arbejder for at der holdes fast i, at vi laver så store dele af måltidet som muligt selv.

Læs også: Måltidsfirma får flere millioner fra modemilliardær

Som eksempel peger hun på, at hvis en tidspresset familie vælger at spise pizza, er det en sejr, hvis familien kun køber en færdig dej og selv laver fyldet.

Det er både et spørgsmål om at bevare evnerne til at lave forskellige retter og et spørgsmål om sundhed, mener Judith Kyst.

- Jo mere bekvemt det bliver, desto mere udliciterer du din sundhed, siger hun.

Madkulturens direktør peger også på, at der er en sammenhæng mellem, hvor lang tid man står i køkkenet og, hvor lang tid man bruger på at spise.

Læs også: Fødevareindustrien skal rustes til øget salg af færdigretter

- Hvis du laver hastemad, spiser du den også hurtigt. Vi skal holde fast i den kultur for måltider, som for nogen er familiens sidste bastion, siger hun.

Undersøgelsen af madkulturen afslører også, at en stigende forskel på land og by er ved at finde vej til køkkenet. Det viser sig blandt andet ved, at mens et flertal på landet laver hjemmelavet mad, er det modsatte tilfældet i de store byer.

- Der er et stort skel. Vi kan være fortravlede i byen, men det kan også hænger sammen med, at der er et større udbud. Ude på landet har du måske kun en Kina-grill og et pizzeria, siger Judith Kyst.

Hun kan godt forestille sig et mindre kultursammenstød, når børn fra landet om 10-20 år finder sig en kæreste fra byen.

Læs også: Opkøb: Falengreen opruster på convenience

Blandt andet taler hun med bekymring om en udvikling fra London og New York med "køkkenløse lejligheder".

- Det er helt seriøst noget, der sker. Det er ikke, fordi vi aldrig skal have takeaway. Det tror jeg, er urealistisk. Men vi skal arbejde på måder og veje, som gør, at vi har lyst og evner til at lave mad, siger Judith Kyst.

- Vi kan til gengæld se, at der er kommet flere børn i køkkenet, end der var for tre år siden.

/ritzau/

Hold dig opdateret med RetailNews
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Ny tendens: Flere og flere vælger at spise ude juleaften

Gennem flere år har Tivoli stort set kunne melde om alt udsolgt på alle restauranter nytårsaften. Nu er en ny tendens ved at vinde indpas blandt forlystelseshavens gæster.

Værtshusejer og kødgrossist afviser storsnyd med dyr vin

Fødevarestyrelsen så kinesisk koks seng i lagerrum tre gange

Direktør og bestyrelsesformand forlader Harboes

Kaos: Købmand gik viralt med kasserede økoæg

400 mennesker mødte op på parkeringsplads foran Rema 1000, efter købmands opslag gik viralt.

Nu stiger priserne på svinekød voldsomt hos Coop

Salling Group og Coop advarer svineavlere om prisstigninger. Svinekød kan blive næsten dobbelt så dyrt.

Nyhedsbrev

OK skal udskifte 100 oliefyr hos COOP

Bøde: Karse skal behandles som en fødevare

Tre plantedrenge har hul igennem til Coop

Tre ud af fire danskere vil fravælge restaurant med usle vilkår

Forskere peger på, at forbrugerne er blevet mere bevidste.

1

Aldi-direktør stopper efter bare tre uger på posten

Stor sushikæde: Vi bliver tilbudt beløbskokke

Sushikæden Letz Sushi oplever at blive kontaktet af kinesiske sushikokke i Danmark, der gerne vil ansættes på beløbsordningen, men så arbejde mange flere timer.

Brancheorganisation: Kokkes forhold kan let kontrolleres

Sprøjter sig til holdbarhed: Salling Group tester californisk plantebelægning

Sønderjysk slagter er rykket ind i alle Lidl-butikker

3

Ulovlig prisaftale koster millionbøde

Haveejere skruer op for forbruget af ukrudtsmidler

Købmand lukker fire butikker i Vestjylland

Dagrofa undersøger mulighederne for at køre butikkerne videre. Afviser at have strammet kreditten for købmænd.

Salling Group og Matas er med til at bekæmpe digital svindel

Flere detailvirksomheder deltager i samarbejdet om ny anti-svindel-app sammen med blandt andet Politiet og Nets.

"Helt vildt": Årets danske bryggeri er Åben

Dansk fødevareeksport på rekordkurs

Røde tal: Vejarbejde gør ondt på Brugsen

Brugsformand advarer om uholdbar situation.

Kinesisk kok levede et halvt år i lagerrum midt i København

Kinesiske kokke bliver snydt til at komme til Danmark og arbejde under elendige vilkår.

Rekord: 380 julebryg fra de danske bryggerier

Eksporten af økologi falder efter 12 år med fremgang

Nu skal fremtidens fødevarer være helt sikre

Coop skærper krav til bæredygtig soja

Pasta tilbagekaldes efter fund af insekter

Fakta donerer mere end en million til hjertesagen

Kyllingekød trækkes tilbage - solgt over hele landet

Firmabiler, kasinoer og cigaretter: Finanslov øger afgifter

Butikskæder oplever stort nej tak til plastikposer

Thisted Bryghus klar til at åbne sit nye bryggeri

EU hiver Danmark i retten i sag om hvid ost med forbudt navn

Lego køber fansite for voksne

Fåremælk og sort Castello-ost er i farezonen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mangler din byggeplads medarbejder?

Få et bedre arbejdsmiljø og spar energi

Vil din virksomhed være med til at gøre honning moderne?

Er vi ved at skylle godt business intelligence-håndværk ud?

Søg et rejselegat på 15.000 kr.

Leverer du ind til den danske dagligvarehandel?

Stort udvalg af pakketape til de rigtige priser

Søger du en producent af veganske og glutenfrie desserter?

Messetiden står for døren.

Sæt konkrete mål for dine første 100 dage

En virksomhed tilbyder "break-in" beskyttelses vinduer.

Arrangement med Amager Centret

Rebild Kommune mindsker madspild med Dankost Pro

Mangler din virksomhed nye køkkenprodukter?

PDF-scanning af fakturaer

Trykkeri service tilbydes.

PDF-scanning af ordrer

Producent af emballagemateriale, søger agent!

Leder du efter en PET-producent?

Få tips til at spare tid og penge!

Virksomhed tilbyder hårdt og flydende bitumen.

GTS: Sådan accelererer vi dansk innovation

Læder produktionsvirksomhed søger distrubutør i Norden!

SMV’er om Finanslov: 3 strikes og 1 out

Få din hurtigport klar igen med lamelreparationssæt

Send til en kollega

0.157